Nyt forsøg skal sikre strøm på elnettet: Zinkgryde bruger to husstandes årlige energiforbrug om dagen
Midt- og vestjysk virksomhed vil på forsøgsbasis slukke for sin store energislugende zinkgryde i perioder, hvor der er behov for strøm andre steder.
300 tons zink flyder rundt i en kæmpemæssig gryde hos DOT i Vildbjerg, der arbejder med overfladebehandling.
Zinken skal holde en temperatur på minimum 420 grader for at blive ved med at være flydende, og derfor bruger virksomheden strøm 24 timer i døgnet året rundt på at holde den varm.
Men i et nyt forsøg skal den vestjyske virksomhed nu i samarbejde med Andel Energi og IBM slukke gryden i kortere perioder, når der er spidsbelastning på elnettet.
- Den bruger cirka 10.000 kWh i døgnet, og det svarer nogenlunde til to husstandes årlige elforbrug. Så det giver jo sig selv, at når vi slukker en halv eller hel time, så har det en ret stor effekt for hr. og fru Danmarks komfur eller elbil, siger Jimmy Storbank, der er fabrikschef hos DOT det, der tidligere hed Dansk Overflade Teknik i Vildbjerg.
For ved at slukke for fabrikkens energisluger kan DOT sikre, at der er strøm nok til naboerne, når forbruget er på sit højeste.
- Så forsøget går ud på, om vi kan slukke vores gryde i et kortere tidsrum, sådan at der er strøm nok i nettet til dem, der måtte mangle det. Alternativet er jo, at hvis ikke der er strøm nok, så skal man starte et værk, som er fyret med fossile brændstoffer, og så fyrer man CO2 ud i atmosfæren, siger Jimmy Storbank.
Grænseoverskridende at slukke for "hjertet"
DOT bruger zinken til at galvanisere metaller, og den store gryde er en vigtig nerve i hele fabrikkens produktion. Det er derfor ikke uden bekymring, når DOT nu vil forsøge at ændre sine strømvaner.
- Hvis gryden taber temperatur, og zinken fryser, så udvider den sig, og gryden revner. Når vi varmer zinken op igen, så render zinken i kælderen og så kan vi ikke bruge det længere. Så vi lukker vores produktion, hvis det går helt, helt galt, siger fabrikschefen.
Når virksomheden så alligevel kaster sig ud i at ændre dens strømforbrug, så er det både for at finde ud af, om det kan give noget på bundlinjen i enten pengekassen eller CO2-regnskabet.
- I sidste ende skal det jo hænge sammen økonomisk for virksomheden, men vi ved ikke, om det går i plus eller minus. Det finder vi ud af, og så kan det godt være, at det giver et lille minus, men hvis det så giver plus på CO2-siden, så kan det være, at regnestykket går i nul alligevel, siger Jimmy Storbank.
Hvis det her kan lade sig gøre, hvorfor har I så ikke gjort det tidligere?
- Det er jo grænseoverskridende at tage en produktion og sige, nu slukker vi lige for hjertet. Det kan jo også være, det viser sig, at det er en dum idé, men lad os nu prøve det af og se, om ikke vi kan give et eller andet bidrag, siger DOT-fabrikschefen.
Han forventer, at virksomheden er klar til at slukke for gryden for første gang i løbet af en månedstid.