Oles familie-klenodie er erklæret ulovligt
Politiet forlanger, at Ole Westergaard fra Kibæk skal ødelægge eller aflevere sin fars gamle våben fra 1945
Det har været i familiens eje siden 1945.
Ole Westergaard har i flere år kæmpet for at få lov til at beholde sin fars gamle våben fra Besættelsen. Men nu går den ikke længere. Politiet forlanger, at geværet skal skæres op, ellers bliver det konfiskeret.
I årevis har familien Westergaard og Politiet skrevet frem og tilbage om familiens klenodie. En M1 karabin-riffel. Men politiet fastholder, at våbnet er ulovligt.
- Han har fjernet slagstiften, og så har han lavet sådan at aftrækkeren ikke kan aktiveres, siger Ole Westergaard med henvisning til den bøssemager, der har gjort et forsøg på, at hjælpe Ole Westergaard med at kunne beholde sin families klenodie.
Løbet er også skåret op og plomberet. Alligevel er våbnet stadigvæk ulovligt og Ole Westergaard kan ikke beholde det, medmindre det bliver skåret igennem på langs.
- I mine øjne, så bliver det bare til en bunke jern. Våbnet blev registreret tilbage i 60'erne og familien har svært ved at forstå, hvorfor karabinen nu skal afleveres eller ødelægges.
Våben skal deaktiveres
- Familien må gerne beholde våbnet. Men skal de have det på den tilladelse, så skal det deaktiveres. En deaktivering sker ved, at man skærer våbnet - hele våbnet - pånær kolben og skæftet. Det er ikke sket endnu. Så indtil det sker, er våbnet ikke korrekt deaktiveret, siger Jesper Byskov, der er afdelingsleder i våbenafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Den gamle amerikanske M 1 karabin betyder noget helt særligt for Ole Westergaards familie.
- Det er et fysisk minde om min far, som i mine øjne var en stor mand, siger Ole Westergaard.
Det var Oles far, Niels Westergaard, der fik karabin-riflen ved befrielsen i maj 1945. Niels Westergaard var selv med i modstandsbevægelsen. Historien om faderen, der var en del af modstanden mod den tyske besættelsesmagt går i arv i Ole Westergaards familie.
- Jeg vil jo gerne til mine børn, og jeg har lige fået en søn, til dem vil jeg jo gerne kunne fortælle om anden verdenskrig og sige, at din farfar var en af dem, der kæmpede imod, siger Ole Westergaards søn, Dennis Westergaard.
Er det virkelig nødvendigt, at skære det i stykker?
- En korrekt deaktivering hedder jævnfør våbenbekendtgørelsens §57, at våbnet skal skæres helt igennem. Det handler også om sikkerhed, hvis der skulle ske noget på et tidspunkt og våbnet skulle blive stjålet, så kan det ikke genetableres som et fuld funktionsdygtigt våben, siger Jesper byskov.
Er det mange ressourcer at bruge på noget relativt uskyldigt?
- I vores øjne er der ingen våben, der er uskyldige. Vi kan sagtens gøre det uskyldigt, hvis han deaktiverer den korrekt, men indtil da, er vi nødt til at betragte den som et våben. Og vi vil have styr på alle våben, så jeg synes ikke, det er uskyldigt før den er deaktiveret korrekt, siger Jesper Byskov.