Seks skarpe til Anders Vistisen om et dansk grænsehegn
Det er kun os, der har viljen til at implementere en rigtig grænsekontrol i Danmark, siger Anders Vistisen fra Herning om grænsehegn.
Der skal hegn langs den dansk-tyske grænse, mener Dansk Folkeparti, der er inspireret af Ungarns meterhøje pigtrådshegn og særlige transitzoner til asylbehandling.
Her kan du læse seks spørgsmål til Anders Vistisen, DF-gruppeformand i Europa-Parlamentet, der står bag forslaget.
* Spørgsmål: Du foreslår at indføre Ungarns grænsemodel ved den dansk-tyske grænse. Hvorfor?
- Dansk Folkepartis mål har hele tiden været at få lukket grænsen, så vi har mulighed for at lave et fuldstændigt asylstop i Danmark. Det er vores mål på sigt, at grænsen skal lukkes, så folk, der kommer hertil for at rejse ind i landet, skal kunne stoppes og returneres til Tyskland, som er det første sikre, land, de er kommet til før Danmark.
* Spørgsmål: Skal der være pigtråd som i Ungarn?
- Ungarn har gjort det på én måde, man har set Israel og Saudi-Arabien gøre det på andre måder. Det er ikke så afgørende, hvordan det bliver gjort, så længe det er effektivt.
* Spørgsmål: Hvornår skal det hegn opføres, hvis det stod til dig?
- Det her er en implementering af asylstop og den australske model.
- Så hvis Henrik Sass Larsen (S), der for nylig har foreslået den australske model indført i Danmark, og Venstre, der har lovet vælgerne at gå ind for et fuldstændigt asylstop, ville stå ved deres politiske udmeldinger, kunne det implementeres, så snart der var et flertal for det i Folketinget.
- Men vi ved jo godt, at det kun er os, der har viljen til at implementere en rigtig grænsekontrol i Danmark. Vores mål er at presse de partier, som bliver ved med at snakke om en eller anden form for effektiv grænsekontrol i Danmark.
- Vi er villige til at se på det, så snart de vågner op og står ved de ting, de siger offentligt.
* Spørgsmål: Hvor vil I finde pengene?
- Det er meget, meget dyrt for Danmark at modtage asylansøgere og indvandrere fra den tredje verden.
- Vi ser det her som et besparelsesforslag.
* Spørgsmål: EU er imod. Hvad betyder det for jeres forslag?
- Det betyder ikke meget for Dansk Folkeparti. Vi er jo sådan set imod, at vi i det hele taget er en del af Schengen.
- Vi mener, det skal være op til Danmark og det danske Folketing at implementere de foranstaltninger, der er nødvendige, for at Danmark er sikkert og trygt.
* Spørgsmål: Ungarns hegn har fået meget hård kritik ikke bare fra EU men også forskellige menneskerettighedsorganisationer. Gør det indtryk at høre om de betænkeligheder, som en række rettighedsgrupper har?
- Vi kan da godt tage hensyn til nogle af de her ting, hvis man synes, at indkvarteringen skal ske på lidt bedre vilkår eller andre praktiske foranstaltninger, som vi kan gøre bedre end australierne eller ungarerne eller andre, der har fået kritik.
- Men rent fundamentalt har vi et ansvar for at gøre Danmark sikkert og trygt. Og det kan vi kun leve op til ved at have styr på, hvem der kommer ind i vores land.
- Så derfor, hvis det handler om at lave praktiske tilretninger, lytter vi gerne. Men rent fundamentalt mener vi ikke, der er noget problem i, at Danmark er herre i eget hus, og at vi selv bestemmer, hvem der kommer ind, og hvem der ikke gør.
/ritzau/