Vil se på regler efter mark-dødsulykke: - Horribelt man må sidde bag rat uden kørekort

Markræs er en disciplin, der er ganske ureguleret her i Danmark. Partier er åbne for at se på manglende regler.

Der er behov for at se på, om reglerne for markræs er tilstrækkelige.

Det mener både SF og Enhedslisten, efter en markræsulykke tirsdag kostede en 14-årig livet.

- Jeg synes, det er fuldstændig horribelt, at man kan sidde bag et rat, uden at man kan have et kørekort, siger folketingsmedlem Theresa Berg Andersen fra SF til TV MIDTVEST.

To 14-årige forulykkede tirsdag eftermiddag i forbindelse med markræs nær Sunds ved Herning.

Den 14-årige fører af bilen kom ikke til skade i ulykken, men det gjorde den anden 14-årige passager. Drengen blev fastklemt og fik et hovedtraume og afgik samme eftermiddag ved døden på Aarhus Universitetshospital.

- Det er en utrolig tragisk sag. Men når det er sagt, så har vi (politikerne, red.) også en forpligtelse til at forholde os til det, forklarer Theresa Berg Andersen, der er fra Vesthimmerland.

Folketingsmedlem Mai Villadsen (EL) fra Kibæk ved Herning stemmer i.

- Det er en virkelig tragisk sag. Særligt når så ungt et menneske mister livet. Jeg er bestemt åben over for at se på, om reglerne på området er tilstrækkelige, eller om vi måske bør ændre dem, skriver hun i en mail til TV MIDTVEST.

Lov gælder ikke

Midt- og Vestjyllands Politi har bedt en bilinspektør om at fastlægge hændelsesforløbet op til ulykken.

Allerede nu ligger det dog klart, at der formodentlig ikke er tale om nogen overtrædelse af færdselsloven i forbindelse med ulykken. Det vurderer strafferetsadvokat Allan Nejbjerg fra Penta Advokater i Herning.

- Tommelfingerreglen er, at færdselsloven gælder der, hvor postbuddet kan komme hen, forklarer Allan Nejbjerg.

Markræs er blevet navnet for en landlig tradition. Det kan være gamle biler, der ikke er indregistrerede. Måske klarede de ikke syn, men kan stadig køre. I virkeligheden er de ikke sikre nok til at køre på de offentlige veje. Men på privat grund står det en frit for.

Færdselsstyrelsen skriver i en mail til TV MIDTVEST, at:

- Privat grund er uden for Færdselslovens anvendelsesområde, og der er derfor ikke regler for køretøjets stand, hvorvidt det er indregistreret eller førerens alder.

Ved markræs gælder færdselsloven nemlig ikke som udgangspunkt, forklarer Allan Nejbjerg.

Det betyder, at havde personer uden kørekort kørt ræs på en parkeringsplads, så havde det formodentlig været ulovligt.

- Færdselsloven gælder kun på de områder, der er omfattet geografisk af færdselsloven. I en privat have eller på en lukket bane kan man køre lige så tosset, man vil, uden man bryder færdselsloven, forklarer Allan Nejbjerg.

Flere uheld ved markræs

Ulykken ved Sunds er ikke enestående. Tilbage i 2008 blev tre drenge på mellem 12 og 13 år dræbt i en ulykke under markræs i Als ved Hadsund.

I 2020 udbrød der brand i en bil ved Silkeborg og i 2021 kom en 11- og 18-årig til skade ved Lemvig. Her svarede politiet til Folkebladet Lemvig:

 - Vi kan ikke blande os i det. Det er sket på privat grund.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Rådet for Sikker Trafik. 

Rådet for Sikker Trafiks formål er ifølge rådets hjemmeside at "fremme færdselssikkerheden ved at udbrede kendskab til og forståelse for de farer og vanskeligheder, trafikanterne møder i færdslen, og give trafikanterne viden om færdselsregler og sikkerhedsfremmende udstyr". 

Derfor ville TV MIDTVEST gerne have spurgt om, hvad rådet mener, man kan gøre ved markræs. Og om der skal gøres noget. I en mail svarer rådet følgende:

- Det er en dybt tragisk ulykke, der er ved at blive undersøgt, og man kan kun have stor medfølelse med de pårørende. Rådet for Sikker Trafik har ikke mulighed for at kommentere yderligere.

Til gengæld mener Theresa Berg Andersen fra SF, at der skal gøres noget. Hun vil nu tage problematikken med tilbage i SF's folketingsgruppe:

- Selvfølgelig skal børn ikke sidde bag et rat, når de ikke er gamle nok til at have kørekort endnu. Det skal vi kigge på, fortæller hun.

Billedet på forsiden er taget af Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.