Cheminovas tidligere ejer spytter kæmpe beløb i oprensning
Finansieringen til oprensning af jordforureningen ved Høfde 42 skulle nu være på plads, efter Aarhus Universitets Forskningsfond har doneret 125 millioner kroner.
Aarhus Universitet forbindes måske ikke umiddelbart for alle med Cheminova og miljøforureningsskandalen ved Høfde 42 på Harboøre Tange.
Men Cheminovas tidligere ejer, Auriga Industries A/S, er et datterselskab af Aarhus Universitets Forskningsfond, og nu har de taget ansvaret på sig.
I en pressemeddelelse skriver Region Midtjylland, at Aarhus Universitets Forskningsfond har besluttet at donere 125 millioner kroner til oprensningen af kemidepotet. Det svarer til cirka halvdelen af de beregnede omkostninger, og dermed er finansieringen helt på plads.
- Vi ved, hvad der skal gøres. Nu har vi også pengene til at realisere projektet. Danmark skriver miljøhistorie i disse dage, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Metoderne til oprensningen er nemlig allerede udviklet, og resten af pengene fundet med finansloven for 2021 og yderligere 50 millioner kroner i tidligere øremærkede midler.
Politisk glæde
Nyheden om, at oprensningen nu er fuldt finansieret, og at Cheminovas tidligere ejere har bidraget med så stort et beløb, begejstrer SF's ordfører for jordforurening, Signe Munk, der er valgt i Vestjylland.
- Endelig kommer Cheminovas gamle ejer på banen. Nu står vi sammen om at rydde op, så skandalen ikke fortsætter i endnu en generation, skriver hun i en kommentar til TV MIDTVEST.
SF har ligesom mange andre længe kæmpet for at få sat skub i oprensningen af en af Danmarkshistoriens største miljøforureningssager. Signe Munk håber, at donationen fra Aarhus Universitets Forskningsfond kan inspirere andre af fortidens syndere.
- Det her bør blive en trend. Danfoss har allerede lovet at spytte i kassen, når oprydningen på Himmarks Strand går i gang. Nu kommer Cheminovas tidligere ejer med et beløb svarende til halvdelen af de anslåede omkostninger til at fjerne Høfde 42 depotet. Jeg håber, at flere følger efter, skriver hun.
Betingelser for bidraget
Til gengæld for bidraget, stiller Auriga Industries A/S krav om, at der indsættes en styre- eller følgegruppe, som selskabet får mulighed for at udpege et eller flere medlemmer til.
Denne gruppe skal følge processen med oprensningen til dørs. Derefter lukkes selskabet, som ikke længere er aktivt efter salget af Cheminova i 2015, forklarer Brian Bech Nielsen, bestyrelsesformand for forskningsfonden, som også er Aurigas kapitalejer.
- Det har ligget Aarhus Universitets Forskningsfond meget på sinde at få gang i oprensningen. Derfor er jeg meget glad for, at Erhvervsstyrelsen har givet os grønt lys til bidraget, siger Brian Bech Nielsen, der også er rektor på Aarhus Universitet.
Aarhus Universitets Forskningsfond foreslog i forbindelse med salget af Cheminova på Aurigas generalforsamling, at man frigjorde midler til oprensningen, men dengang var der ikke opbakning til det.