Miljøministeren er bekymret for Høfde 42-oprensningen

Region Midtjylland har fået et brev fra miljøminister Lea Wermelin (S), fordi hun er bekymret for, at Høfde 42 ikke bliver renset godt nok op.

2:11
I december 2020 afsatte penge til at fjerne generationsforureningen ved Høfde 42.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Miljøminister Lea Wermelin (S) har sendt et brev til Region Midtjylland, hvor der står, at hun er bekymret for den plan, som regionen har lagt for oprensningen af generationsforureningen ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

Regionen har besluttet at rense alt gift ud af jorden ned til 3,5 meter under havets overflade og ud af et såkaldt siltlag, der består af ekstremt fint sand. Men en rapport fra det gamle Ringkøbing Amt viser, at det er under siltlaget, at koncentrationen af forureningen er størst, og det er det, der har fået miljøministeren til at sende sit bekymringsbrev.

- Det er klart, at der ikke skal efterlades et område med forurening, skriver hun blandt andet i brevet.

Og det er den lokale miljøforkæmper Bjarne Hansen fra Thyborøn rigtig glad for at læse.

- Jeg er stolt af, at vi har et demokrati, hvor vi har en minister, der går ind og siger, at nu skal regionen opføre sig ordentligt, siger han.

Men ifølge Bent Graversen (V), der er formand for Regional Udvikling ved Region Midtjylland, er der ikke noget komme efter rent lovgivningsmæssigt. For regionen læner sig op ad embedsmænd, som mener, det er fuldt forsvarligt kun at fjerne det øverste lag. Og oprensning er dyrt.

- Jeg ville da gerne, vi kunne rense det hele op. Det er jo også mere eller mindre min egen baghave, der er på spil, men sådan er virkeligheden bare ikke, for det slutter jo altid ved, at der er en, der skal betale, siger han.

Men det svar giver regeringens støtteparti SF ikke meget for. For dem er Høfde 42 en hjertesag, som skal følges helt til dørs.

- Der er en aftale om, at vi skal have ryddet generationsforureningen op, og den aftale lægger ikke op til en tolkning om, at så vi 20 eller 50 procent af forureningen. Nej, Folketingets beslutning lyder på, at der skal ryddes på, siger Karsten Filsø (SF), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget og valgt i Vestjyllands Storkreds.

Regeringen har afsat 630 millioner kroner til at oprense Høfde 42 og andre generationsforureninger.