33-årig krigsveteran i benhård kamp med dæmonerne
Tidligere soldat kæmper hver dag med ubehagelige oplevelser fra Afghanistan
Det er syv år siden Jesper Stenberg Larsen var sendt ud som soldat i Afghanistan. Men den 33-årige krigs-veteran kæmper fortsat med dæmonerne fra udstationeringen i den urolige Helmand-provinsen.
To gange har Jesper Stenberg Larsen været udsendt til krigen i Afghanistan. Nu lider han af PTSD, posttraumatisk stresssyndrom, som blandt andet giver sig udslag i massive angstanfald.
Angstanfald
- Jeg er angst for at være ude i offentligheden. Det her med at gå en tur ned igennem gågaden får mig til at se flugtveje overalt. Hvis jeg er på restaurant, finder jeg det bedst placerede bord, hvor jeg kan sidde med ryggen mod muren, siger den 33-årige tidligere soldat.
Hver nat må Jesper Stenberg Larsen kæmpe en meget anstrengende, fysisk kamp, for blot at få nogle timers søvn.
- Min krop fortæller mig, at jeg ikke må hvile. Den vil ikke sove, for det kan være der sker noget lige om lidt. Ligesom du skal være parat, når du er i krig. Du går med dit gevær, eller kører en patrulje og scanner konstant omgivelserne. Hvornår kommer der for eksempel en bil med selvmordsbomber, fortæller veteranen.
Det er situationer som disse, der kræver hårdt arbejde at bekæmpe. Benhårdt, konstaterer Jesper Stenberg Larsen.
Vanvittigt
- Det er jo vanvittigt at tænke på i et civilsamfund. Men det er simpelthen min hjerne, der ikke kan finde ud af, at jeg ikke er i en konfliktzone længere, erkender han.
Den 33-årige veteran får nu hjælp til kampen mod de oplevelser, der har sat sig som dybe ar i sjælen. De seneste to år har han boet på et rekreationshjem i Holstebro, sammen med andre hjemvendte soldater.
- Der bor ligesindede i huset her, og vi har et godt sammenhold. Vi har en gensidig forståelse af "militær-sproget" - og jeg behøver ikke forklare mig så meget for, at mine kammerater kan forstå, hvad det er jeg siger.
Det er fem år siden KFUMs soldaterhjem i Holstebro indviede fire boliger til krigsveteraner, og i den periode er knap 20 tidligere soldater blevet hjulpet videre i livet med PTSD-diagnosen.
- Stort set alle de veteraner vi har haft boende, også de hårdest ramte, har fået det mærkbart bedre efter de har været hos os. Det er vidt forskellige mennesker fra de flytter ind og så til i dag, siger lederen af KFUMs soldaterhjem i Holstebro Troels Moesgaard.
Styr på kaos
Det handler blandt andet om, at de tidligere udsendte soldater får styr på det kaos, som helt almindelige, dagligdags ting kan bringe med sig.
- Det kan være at få overblik over regninger, eller små aftaler der skal overholdes. Når der først er styr på de ting, så kan vi begynde at tage fat i det der gør virkelig ondt, siger Troels Moesgaard.
For Jesper Stenberg Larsen har de to år i veteran-boligerne også gjort en forskel.
- I forhold til 2015 hvor jeg flyttede ind og så til nu har jeg fået det meget bedre, siger den 33-årige Afghanistan veteran, der foreløbig regner med at blive boende på hjemmet nogen tid endnu.
Der er omkring 40 lignende boliger for krigs-veteraner i Danmark, fordelt på kasernerne i Høvelte, Varde, Fredericia og Aalborg
.