82-årige Anders dyrker det bitre: Sjældne grøntsager kan hjælpe dit helbred
Anders Bech er vokset op på et gartneri. Og selv som 82-årig er han stadig havemand til fingerspidserne. Det giver ham både glæde og et bedre helbred.
Du bliver, hvad du spiser.
Hvis det passer, er Anders Bech efterhånden blevet en ret bitter mand. Men han er også blevet ret sund.
Den 82-årige havemand, der er opvokset på et gartneri, har nemlig kastet sin kærlighed over bittersunde grøntsager.
Det er sådan noget som forskellige slags kål eller rødbede, og de har den fordel, at de kan bidrage til, at man lever længere.
For bittersunde grøntsager, der oftest er gamle sorter, vi ikke kan købe i supermarkederne, kan mindske risikoen for eksempelvis diabetes 2 - også kendt som gammelmandssukkersyge.
Det viser erfaringerne fra forskningsprojekterne Maxveg og Bittersund fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.
Og da Anders Bech og hustruen blev opmærksomme på de mange fordele ved de gamle grøntsager, besluttede de sig for at give sig i kast med at dyrke dem selv:
- Det er sundt at spise noget forskelligt. Man skal ikke spise kartofler hver dag. Der er kål og rodfrugter noget af det sundeste, siger han.
Kål i lange baner
De bittersunde grøntsager er ikke så udbredte i Danmark længere. Her er sødere sorter blevet fremdyrket og solgt i stedet for.
- Jeg har sået bittersunde selleri. De er ikke større end sådan, siger han, mens han viser en kasse frem med noget, der for det utrænede øje er på størrelse med let forvoksede karseskud:
- De bliver klar til at spise til vinter, siger Anders Bech.
Både i haven og i drivhuset har han sået afgrøder i lange baner.
De tæller alt fra hvidkål til sennepskål, rødbeder, pastinak, rucola, julesalater og grønkål. Og så selvfølgelig også forskellige slags krydderier.
Køber frø fra Svalbard
Sellerisorten, han viser frem, hedder Balder, og Anders Bech har fået frøene fra Nordisk Genbank. De er opbevaret i permafrost på Svalbard.
- Man kan købe små portioner af de gamle frø, der ikke er i handel mere. Det er det, jeg gør, siger Anders Bech.
Og generelt er han glad for at dyrke spiselig ting i sin have – uanset om de er bittersunde eller mere søde i det.
- Jeg plejer at sige, vi har 450 forskellige spiselige afgrøder, men det har vi nok knapt nok i dag. Men før jeg blev 80, var vi på 450 forskellige. Jeg tror, vi har 350 nu, og meget er frugt, bær og krydderurter, siger Anders Bech.
Flere og flere bitre grøntsager
Med alderen er haven i Holstebro blevet lidt mindre varieret. Men de bittersunde sorter bliver kun flere og flere.
Haven rummer efterhånden 20-30 forskellige bittersunde sorter, vurderer Anders Bechs bedste bud.
Kan det være svært at holde styr på, så mange som der er?
- Nej, der findes sikkert mange flere, end jeg kender. Men vi tager én ny sort hvert år, siger Anders Bech.
For nogen vil det sikkert være lidt af en opgave at holde liv i så mange forskellige slags frugt og grønt. Men sådan er det ikke for Anders Bech. Han nyder at se noget spire:
- For mig er det en hobby. Jeg ser det ikke som besværligt. Men selvfølgelig går der meget tid med det, siger Anders Bech.