Det grå guld: Pensionerede tandlæger redder specialtilbud

Der er mangel på tandlæger. Derfor er man i regionens specialtandpleje blevet nødt til at finde på nye metoder for at få tandlæger til boret.

2:24
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

- Åben munden lidt mere.

Gert Lerche er i gang med at ordne en tandpine. Det har han gjort tusindvis af gange før. Og han troede egentlig også, han havde afhjulpet den sidste.

Men sådan skulle det ikke være. Efter to års pause vendte han tilbage. I helt nye rammer.

- Jeg er glad for at gå for arbejde. Så længe det ikke er flere timer, fortæller han, mens han griner.

TV MIDTVEST har fået lov til at være med en patient inde under tandlægelyset. Du kan se, hvordan det gik til i toppen af artiklen.

Gert Lerche og hans kone var tandlæger i flere årtier i Horsens. Men i 2021 solgte de deres praksis for at nyde deres otium. Det var lige, indtil Region Midtjylland kom i knibe.

Der mangler nemlig tandlæger i vores landsdel. Og det er i sådan en grad, at den regionale specialtandpleje måtte lukke afdelingen i Holstebro en hel måned sidste år. 

- Når der ikke er nogen tandlæger, så er der heller ikke nogen til at udføre tandplejen. Så det er den yderste konsekvens, at vi må holde lukket, fortæller Marianne Jørgensen, som er cheftandlæge i regionen.

Mere givende arbejde

Den regionale specialtandpleje tager sig af alle de patienter, der ikke kan gå i et almindeligt tandplejetilbud. Det kan være, fordi de er psykisk syge eller har andre handikap, der gør det svært.

I Region Midtjylland er der cirka 1800 faste patienter, der benytter sig af specialtandplejen. Omkring 700 af dem hører til i Holstebro.

Og derfor skulle der også findes en løsning på de manglende tandlæger. Løsningen kom Marianne Jørgensen på, da det viste sig at være umuligt at få ansat en fuldtidstandlæge med nok erfaring. 

Og hvad gør man så? Man udtænker nye ansættelsesvilkår.

- Vi så, at de søgte tandlæger, og at der var mulighed for en fleksibel ansættelse. Det passer os rigtig godt, fortæller Gert Lerche.

Så nu arbejder Gert Lerche to dage hver anden uge. Og på den måde kom afdelingen i Holstebro tilbage på sporet. Idéen fik faktisk løst problemet for nu. Og det er gået bedre end forventet.

- Jeg oplever, at vi tiltrækker en særlig målgruppe til vores fleksible stillinger. De brænder først og fremmest for at dyrke fagligheden, men de har også et stort hjerte, der banker for at hjælpe vores patienter, der er de borgere, der ikke kan få tandlægebehandling andre steder.

Den nye patientgruppe er også den primære årsag til, at Gert Lerche er vendt tilbage til boret. Arbejdet er mere givende.

- Det handler om, at der også skal være værdighed for den her patientgruppe. De har også brug for at få lavet tænder, og hvis vi ikke var her, så blev de tænder ikke lavet. Så på den måde gør man en forskel, fortæller Gert Lerche.