Efter 45 arbejdsulykker: Jernstøberi ansætter sikkerhedschef

Efter antallet af ulykker på jernstøberiet Valdemar Birn, har virksomheden nu sat en række initiativer i søen, der skal sætte sikre, at medarbejderne kommer hjem i samme stand, som de kom.

Skiltet kan ses af medarbejdere og forbipassende ved Valdemar Birn, der har til huse i den vestlige udkant af Holstebro. 
Skiltet kan ses af medarbejdere og forbipassende ved Valdemar Birn, der har til huse i den vestlige udkant af Holstebro. 
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Udenfor jernstøberiet Valdemar Birn i Holstebro står der et skilt. En elektronisk lystavle. På tavlen står der;

- Antal dage siden sidste arbejdsulykke. 

Og under bogstaverne står tallet "20" med en stor, grøn font. 

Skiltet og den offentlige erkendelse af, at alting ikke er, 100 procent som det burde være, er bare et af en række tiltag, som virksomheden har kastet sig ud i for at nedbringe antallet af arbejdsulykker. 

- Jeg blev ansat efter nytår. Ledelsen har besluttet, at der fra nu af skal være en sikkerhedschef på fuld tid, hvor der tidligere var en sikkerhedschef, som havde en del andre opgaver også siger Ulla Raundahl, der som nyansat sikkerhedschef hos Valdemar Birn selv er en af de nye tiltag.

2:43
Arbejdstilsynet forsøger sig med en anden tilgang, hvor viden og samarbejde skal gøre landbruget til en mere sikker arbejdsplads.

  
- Det er et stort problem, når vi har så mange (uheld og ulykker red.). Heldigvis er det mange mindre skader, men det gør jo ondt på hver eneste medarbejder, der kommer til skade, siger hun.   

For mange ulykker

På Valdemar Birn har antallet af arbejdsulykker i produktionen været stigende de seneste år. Sidste år var der 45 forskellige arbejdsulykker. Det højeste antal i fem år. 

- Vi gør en lang række tiltag. Vi laver en særlig indsats i de afdelinger, hvor der er flest uheld, fortæller Ulla Raundahl.  

Og det er relativt let, at slå sig, når man arbejder på et jernstøberi. 

- Når man har skullet vippe sådan her, viser og forklarer Rasmus, der er medarbejder i produktionen på Valdemar Birn og viser, hvordan han ved et rullende bånd skal vende forskellige tunge, jern emner.

- Så har man ramt ned over sine egne fingre for eksempel, fordi emnet har været for tungt. Så har det givet nogle brækkede fingre, siger han.

1:46
Valdemar Birn vil sætte en stopper for arbejdsulykker. Se indslaget her: 

- Vi har i lang tid haft sikkerhedsinstruktion af nye medarbejdere, men der bliver vi skarpere og gør det på et tidligere tidspunkt. Vi begynder også at lave instruktion af de medarbejdere, der allerede er her, siger Ulla Raundahl. 

De forskellige initiativer, der skal forbedre sikkerheden bliver hilst meget og varmt velkommen hos medarbejderne. 

- Der er kommet færre skader, siger Rasmus. Han er godt tilfreds med, at der nu er en sikkerhedschef, der ikke skal lave andet end at arbejde med, hvordan han selv og kollegaerne kommer hjem fra arbejde uden knubs og brækkede fingre.  

- Det er jeg jo rigtig glad for. Vi har jo alle sammen snakket om det, at der sker for mange uheld herude, jo. Nu er det jo dejligt, at der er en, der har, hvad skal man sige, bollerne til det, siger Rasmus med et grin efter han har ledt lidt efter det rigtige udtryk. 

- Vi vil jo rigtig gerne, at de medarbejdere, der kommer ind hver dag og er sunde og raske og motiverede for at gøre en indsats, at de også er i samme gode stand, når de har fri, siger Ulla Raundahl er ny sikkerhedschef hos Valdemar Birn. Hun komemr fra en lignende stilling hos Cheminova på Harboøre Tange. 
- Vi vil jo rigtig gerne, at de medarbejdere, der kommer ind hver dag og er sunde og raske og motiverede for at gøre en indsats, at de også er i samme gode stand, når de har fri, siger Ulla Raundahl er ny sikkerhedschef hos Valdemar Birn. Hun komemr fra en lignende stilling hos Cheminova på Harboøre Tange. 
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Tilbage til skiltet

Skiltet der lige nu viser, at det er 20 dage siden, der sidst var en ulykke, er også en måde at få gjort arbejdssikkerheden konstant og nærværende for medarbejderne. 

- Vi vil gerne være åbne om, hvordan situationen er her på Birn. Vi vil gerne skabe dialog. Både med omgivelserne, men også med medarbejderne. Vi er selvfølgelig rigtig kede af, hver gang vi skal nustille det skilt, siger Ulla Raundahl.

- Men der er mange måder at italesætte sikkerhed på, og folk må gerne vide, at nu var der desværre igen en kollega, der er kommet til skade. Også får vi en dialog om, hvad et var, der gik galt, og så forhåbentlig kan vi forebygge, at det sker igen, siger sikkerhedschefen.  

2:22
TV MIDTVEST har tidligere bragt dette indslag, om hvordan antallet af arbejdsulykker bliver holdt nede på byggeriet af DNV Gødstrup: Et 3D-computerspil har bragt antallet af arbejdsulykker på byggepladsen ved Gødstrup langt under landsgennemsnittet.