Efter vestjysk fund af farlig influenza må fugle igen komme ud - skaden er sket, advarer storavler
Da fulgeinfluenzaen ramte Martin Daasbjergs besætning var myndighederne hurtige til at forlænge restriktioner for fugle i Danmark. Nu er restriktioner løftet, men fugleavleren har alligevel svært ved at se lyst på fremtiden.
- Jeg beklager, at jeg har været den udløsende årsag.
Ordene falder fra den mange årige fjerkræproducent Martin Daasbjerg.
Der er gået en mere end en måned siden, han 21. april måtte sande, at næsten 20.000 fugle skulle aflives på grund af fugleinfluenza. Samtidig fik udbruddet Fødevarestyrelsen til at forlænge restriktioner for hobbyavlere og fjerkræsproducenter landet over.
- Jeg er katme da godt nok ked af, at man har levet med restriktioner, lyder det fra den 69-årige økologiske fjerkræavler.
I dag er der forsat tomt i bygninger og på områderne ved Landting Hovedgård nær Vinderup, men den vestjyske avler kan alligevel finde plads til at glæde sig over, at Fødevarestyrelsen lørdag har givet grønt lys til, at fugle landet over må komme ud igen.
- Det har været en hård tid at komme igennem, men jeg glæder mig over, at mine kollegers fugle må komme ud igen, lyder det.
Skal vente til juli
På grund af udbruddet i april er Martin Daasbjergs farme mere end en måned efter udbruddet blev slået ned fortsat uden kvidder, klukken og skræppen.
Først 20. juli - præcis tre måneder efter smitten blev opdaget - må avlsbygningerne og jorden ved Landting Hovedgård igen huse fjerkræ.
- Nu slikker jeg sårene, siger han.
Han fortæller, at afdelingen ved Landting Hovedgård sammen med gården ved Handbjerg på altid har haft mindst 30.000 fjerkræ fordelt på ænder og gæs.
På grund af fugleinfluenza har afdelingen ved Handbjerg også været tvunget til at lukke ned.
I perioder har der været op mod 60.000 dyr fordelt på de to afdelinger.
- Vi er helt tomme nu, konstaterer han tørt.
Var forberedt med laser, larm og kanoner
De første rapportering om den særlig dødelig fugleinfluenza begyndte at tikke ind hos Martin Daasbjerg i det tidligere efterår i 2020.
Den gang kunne han følge, hvordan beretningerne om vildtfugle med H5N8 langsomt bevægede sig fra Sibirien til Europa.
- Det har være helt forfærdeligt at følge, lyder det fra vestjyden, der fremhæver at sygdommen kom oveni en periode med stigende foderpriser.
På grund af sygdommen er fjerkræsavlerne i en række europæiske lande tvunget til at sælge deres fugle i Europa. på grund af stramme regler i udlandet.
Derfor frygter Martin Daasbjerg, at flere producenter helt må opgive ævred.
- Der bliver ikke ænder til jul, forudser han.
For tre år siden blev Martin Daasbjergs besætning ramt en af mindre dødelig fugleinfluenza.
Også den gang kostede det hele besætningen livet.
Med det in mente var Martin Daasbjerg forberedt den pandemi, der raser nu - troede han i hvert fald.
- Vi har gjort alt der var muligt for at holde mågerne væk, lyder det.
Han forklarer, at der var investeret i lasere, gaskanoner og andre tiltag, der skulle skræmme områdets måger og dermed potentiel smitte væk.
- Men det var ikke nok, konstaterer han.
Usikker fremtid
Når Martin Daasbjerg om et års tid fylder 70 er det ikke sikkert, at der bliver pustet lys ud med andesnak og skræppende gæs i baggrunden.
For efter to gange fugleinfluenza er den garvede fjerkræsfarmer uafklaret om sin fremtid.
- Det er sgu en hård omgang.
Alligevel så vil han ikke helt aflive drømme om igen at blive stor fjerkræsavler.
- Hvis vi vælger at forsætte er vi nødt til at ansætte en professionel skytte til mågerne. Vi kunne måske invitere forsvaret fra Skive forbi med nogle haubitser, griner han.