Fødevareminister bøjer sig: Vil undersøge, om mink kan graves op
Regeringen går nu med til at undersøge mulighederne for at få gravet døde mink i Nørre Felding og Kølvrå op igen. Han lover dog ikke, det bliver til virkelighed.
De seneste dage har et flertal i Folketinget ytret ønske om at få de døde mink, der er begravet i Nørre Felding og Kølvrå, gravet op igen. Det får nu regeringen til at undersøge mulighederne for at få det ført ud i livet og i stedet få dem brændt.
- Ønsket om at få minkene væk og brændt i stedet har jeg haft fra dag ét, jeg hørte om det. Jeg har været i dialog med Fødevarestyrelsen om, hvordan vi gør det klogest, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Det er nu tre uger siden, at danske myndigheder påbegyndte arbejdet med at få lagt døde mink i massegrave nær Holstebro og Karup. Det skete med en besked om, at der ikke var nogle miljømæssige konsekvenser ved sådan en handling, men det har flere fagfolk sidenhen sået tvivl om.
Det er på den baggrund, at Fødevareministeren nu har bedt Fødevarestyrelsen om at undersøge, hvordan minkene kan komme væk. Han understreger dog, at beslutningen ikke skal hastes igennem, og han ønsker derfor at få inddraget alle relevante myndigheder.
- Én af mulighederne, man kigger på nu, er, om man kan grave dem op og så brænde dem der. Der er forskellige muligheder, der bliver undersøgt nu, lyder det fra Fødevareministeren.
Han vil dog ikke love, at minkene bliver fjernet.
- Det kan jo godt være, når man får at vide, hvilke ulemper der er ved at grave dem op og får at vide, hvad det koster, at man så får et andet syn på tingene.
Fødevareministeren vil mødes med de andre partier i Folketinget om sagen på mandag.
Hvis et flertal i Folketinget siger, at minkene skal graves op, så gør I det vel uanset, hvor svært det er?
- Hvis der er én ting, vi har lært de seneste uger, så er det, at de beslutninger, vi tager, skal ske på det mest oplyste grundlag. Derfor beder jeg Fødevarestyrelsen om at gennemgå, hvilke muligheder vi har, og hvad bagsiden af en sådan beslutning kan være, fortæller Rasmus Prehn.