Frederik er den nye joker: Har aldrig følt sig tæt på landsholdet

Frederik Ladefoged fra Holstebro anede ikke, hvor han stod i landsholdskøen, før han blev udtaget til den aktuelle samling.

20241104-180304-L-8067x5378ma
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Der var formentlig en håndboldfan eller to, der måtte konsultere sin hukommelse en ekstra gang, da landstræner Nikolaj Jacobsen udtog sin trup til denne uges to kampe mod Norge og Sverige.

Stregspilleren Frederik Ladefoged, der er fra Holstebro, havde ikke spillet en landskamp, siden han tilbage i 2017 var i VM-finalen med U20-landsholdet med holdkammerater som Magnus Saugstrup, Lasse Møller og Aaron Mensing.

Trods en solid ligakarriere i blandt andet Holstebro og Sønderjyske og to sæsoner i den tyske Bundesliga er den nu 28-årige tometermand kun sjældent blevet fremhævet som landsholdsemne.

Han har heller ikke selv følt sig særlig tæt på en landsholdsudtagelse.

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har ikke haft nogen dialog med Nikolaj om, hvad der skulle til, og hvor tæt jeg var på. Jeg har da tænkt tanken, at det kunne være, at det aldrig blev til noget.

- Jeg har løbende kigget på det og set på, hvem der var med. Men man ved aldrig, hvad der sker. Der kan ske meget på en eller bare en halv sæson, siger Frederik Ladefoged. Hør hvordan han reagerede på opkaldet fra landsholdstræneren her.

0:43

Stærk konkurrence

I sommer var han på den udvidede bruttoliste af spillere, som Nikolaj Jacobsen kunne udtage til OL.

Men det foregik uden kontakt til landsholdets sportslige ledelse.

- Helt lavpraktisk var det bare pasoplysninger, så de kunne registrere mig. Der havde jeg heller ingen idé om, hvilket nummer jeg var i køen, hvis der skulle ske noget, siger Frederik Ladefoged.

- Gennem en årrække har det været et af verdens to bedste landshold, og der er stærk konkurrence.

- Samtidig har jeg også skullet vise, hvad jeg kunne gennem mine klubpræstationer. Nu synes Nikolaj åbenbart, at det er gået godt over længere tid, og det er jeg virkelig glad for og stolt over, siger han.

Nedtur blev en fordel

I foråret rykkede han ned med sin tyske klub, Bergischer HC, men nedturen blev i sidste ende til en fordel.

Kontrakten var nemlig ikke gyldig for den næstbedste række, så Ladefoged gik på klubjagt og endte med et lidt usædvanligt skifte til rumænsk håndbold og storklubben Dinamo Bucuresti.

Sur nedrykningskamp blev skiftet ud med Champions League, og Ladefoged fik ny inspiration til karrieren.

- Jeg kan mærke det på niveauet, at det er et fremskridt. Jeg kan fornemme det, når jeg kigger rundt og ser, hvem mine holdkammerater er, og hvem min træner er.

- Jeg har spillet Champions League og mødt de bedste hold fra de forskellige ligaer. Det tror jeg da også har haft betydning for, at jeg blev udtaget til landsholdet, siger han.

I sin klub deler han spilletid med den ungarske landsholdsspiller Miklos Rosta. Også det er en omvæltning efter en periode i Tyskland med nærmest fuld spilletid.

- Vi havde store udfordringer med skader, så jeg skulle spille alle minutter. Det er bare vanvittig hårdt, og det gik generelt ud over min præstationer i det lange løb, selv om det er et kæmpe privilegium at få fuld spilletid i verdens bedste liga.

- Det er enormt hårdt ikke at blive aflastet. Nu er det nærmest det modsatte. Jeg spiller 30-40 minutter i hver kamp og vil nogle gange gerne spille mere. Men fysisk er jeg mere frisk, siger Frederik Ladefoged.