Husker du? Torsdagens flystyrt er ikke det eneste i landsdelen

Torsdag styrtede et militært træningsfly ned på en mark nær Herrup mellem Holstebro og Viborg. Og det er ikke første gang, at et fly styrter ned i vores landsdel.

Tre personer omkom i en flyulykke på Fur i august 2020.
Tre personer omkom i en flyulykke på Fur i august 2020.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et T-17-træningsfly fra Forsvaret styrtede torsdag eftermiddag på en mark nær Herrup mellem Holstebro og Viborg med en instruktør og en flyverelev ombord. 

Begge kom til skade i ulykken og blev efterfølgende transporteret til Aarhus Universitetshospital. Det vides endnu ikke, hvad status er på de tilskadekomne og heller ikke, hvorfor ulykken skete.

Det er ikke første gang, at et fly styrter ned i det midt- og vestjyske.

Fur den 30. august 2020

Fire mennesker var i august 2020 ombord på et fly af typen Piper, som styrtede ned på Fur. To personer omkom samme dag, som ulykken skete, imens de to andre passagerer blev fløjet til Rigshospitalet.  

Efter flere måneders indlæggelse døde en tredje passager også af sine kvæstelser fra ulykken. Piloten var dermed den eneste overlevende i ulykken.

Det udbrændte fly blev efterfølgende flyttet til Roskilde for at blive undersøgt af teknikere fra Havarikommissionen.
Det udbrændte fly blev efterfølgende flyttet til Roskilde for at blive undersøgt af teknikere fra Havarikommissionen.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Havarikommissionens rapport slog fast, at der var flere faktorer, der spillede ind i ulykken. Piloten valgte at lette i medvind, hvilket man normalt ikke gør.

- Vi tror, han har været så fokuseret på at starte i medvind og på startbanens hældning, at det har skygget for en øget startdistance, som han har fejlvurderet, fortalte Flemming Nielsen, luftfartshavariinspektør ved Havarikommissionen, dengang til TV MIDTVEST. 

Havarikommissionens rapport fastslog også, at piloten ikke havde stor erfaring med at lette fra græsunderlag eller med typen af fly, som ulykken skete i.

Vorupør den 12. marts 2015

I Sønder Vorupør omkom en lokal 66-årig mand i 2015, da han styrtede ned med et ultralet fly.

- Han skulle være både meget erfaren og også meget påpasselig i forhold til at flyve, så vi kan ikke angribe hans evner i forhold til at kunne håndtere det her fly, lød det fra Henrik Høgh-Poulsen, indsatsleder ved Midt og Vestjyllands Politi, på dagen.

Piloten skulle ifølge vidner have foretaget flere tekniske afprøvninger af flyet i løbet af dagen. Vidner oplyste til politiet, at flyet kom flyvende fra vest i østlig retning og havde flere anflyvninger på flyvepladsen ved Vorupør.

- Efter flere forgæves forsøg, hvor flyet et par gange var nede og røre jorden, for så at gå i luften igen, mistede piloten ved sidste anflyvning kontrollen over flyet og styrtede til jorden, fortalte Henrik Høgh Poulsen.

Viborg den 7. juni 2014

En 56-årige pilot styrtede ned på en kornmark ved Viborg Flyveplads i juni 2014.

Styrtet skete i forbindelse med DM i faldskærmsudspring ved flyvepladsen i Viborg. Her skulle fire springere i luften. Piloten satte i gang, men da flyet kom i luften, kunne han ikke få nok fart på. Flyet kunne derfor ikke holde sig oppe og gled i stedet langsomt nedad.

Havarikommissionen vurderede, at pilotens ikke optimale fokus på kontrol af flyet i en kritisk flyvefase fik indflydelse på hændelsesforløbet, stod der i deres rapport.

Ingen kom til skade, og alle kunne selv forlade flyet.

Herning den 11. oktober 2010

En 30-årig mand fra Silkeborg-området omkom i 2010, da et ultralet fly styrtede til jorden ved flyvepladsen på Skinderholmvej i Sunds ved Herning.

Den 30-årige havde ifølge vagtchefen ved Midt- og Vestjyllands Politi trænet starter og landinger. Umiddelbart efter en start begyndte flyet at krænge mod venstre og styrtede ned fra 30-40 meter. Vidner fortalte dengang, at det lød, som om motoren pludselig satte ud.

Vejret var på dagen tæt på optimalt for flyvning, og forholdene i og omkring flyvepladsen i Herning er kendt som gode.

- Vi har endnu ikke fundet noget åbenlyst på motoren. Vi skiller den ad og tager tingene med hjem, hvor vi vil lave nogle detailundersøgelser, forklarede Kurt Færch Madsen, der er havariundersøger dagen efter til TV MIDTVEST.