Kaserne viste "verdens bedste" kampvogn frem for kinesiske militærfolk
Den kinesiske forsvarsattaché har besøgt Jydske Dragonregiment til en gennemgang af blandt andet en Leopard-kampvogn. Forsvarskommandoen understreger, at man ikke har vist klassificeret materiale.
Det ”udfordrer Danmarks sikkerhed”, og man er ”villig til at gå meget langt”.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) lægger ikke skjul på, at spionage fra Kina udgør en trussel mod det danske samfund.
Derfor vækker det ifølge to eksperter opsigt, at Jydske Dragonregiment i Holstebro i september havde besøg af to kinesiske militærfolk i rolle som forsvarsattaché.
- Det er lidt specielt, at man inviterer Kina, når styret vender sig meget mod Nato, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa.
- Umiddelbart kan det virke en smule overraskende, at man inviterer kinesiske forsvarsattachéer på besøg, supplerer Rasmus Brun Pedersen, der er lektor med fokus på sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Fik gennemgang af simulator
Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger deltog to militære repræsentanter fra den kinesiske forsvarsattaché i besøget, hvor der var gennemgang af en Leopard 2-kampvogn samt de simulatorer, Forsvaret bruger til træning af kampvognspersonel.
Forsvaret kalder selv Leopard 2 i 2A7-udgaven "verdens bedste kampvogn" på sin hjemmeside.
Det er uvist om det er en 2A7-kamvogn, som kineserne har set nærmere på, men mindre end en uge efter besøget modtog kasernen den sidste af de opgraderede kampvogne.
Forsvarskommandoen oplyser til TV MIDTVEST, at kineserne og de øvrige deltagere udelukkende har fået en gennemgang af ikke-klassificerede oplysninger. Det vil sige oplysninger, der ikke er hemmelige.
Derudover har Forsvarskommandoen, som har stået for besøget, ikke yderligere kommentarer.
- Jeg håber, at Forsvaret har konkret viden om, at der ikke har været noget nyt for kineserne og besøget derfor ikke gør nogen skade, lyder det fra Jacob Kaarsbo.
Kina er trussel på niveau med Rusland
I den seneste vurdering af spionagetruslen mod Danmark, som er udarbejdet af PET, placeres Kina i samme kategori som Rusland, der ikke var inviteret til besøget.
- Det er PET's vurdering, at Kina løbende forsøger at anskaffe danske produkter og teknologier til brug for kinesisk våbenproduktion eller militære programmer, hedder det blandt andet i rapporten, der udkom kun en måned, før kineserne blev inviteret på kasernebesøg.
Jacob Kaarsbo har tidligere arbejdet som chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. Han mener, at det kinesiske styre i høj grad har interesse i at blive klogere på det udstyr, som Nato-landene bruger.
- Besøget er muligvis betænkeligt ud fra, at man ved, at kineserne vil indsamle mest mulig information om Nato-grej for at være bedst mulig stillet, hvis det kommer til en konflikt. Omvendt er det svært at se en situation, hvor kineserne skulle møde en Leopard-kampvogn på slagmarken, pointerer Jacob Kaarsbo.
TV MIDTVEST ville gerne have spurgt de to kinesiske repræsentanter til besøget, men på trods af flere henvendelser er den kinesiske ambassade i Danmark, hvor de har kontor, ikke vendt tilbage.
Normal praksis, mener ekspert
Lektor Rasmus Brun Pedersen mener, at det kinesiske besøg på kasernen i Vestjylland skal ses som en diplomatisk øvelse.
- Det kan godt være, at Kina bliver betragtet som en strategisk modstander, men derfor kan man godt have åbne relationer og kommunikation. Det er vigtigt, siger han.
Foruden Kina var forsvarsattachéer fra Georgien, Pakistan og Indien også inviteret på besøg i Holstebro.
- Det er helt efter bogen, at man inviterer forsvarsattachéer. Det sikrer transparens, forklarer Rasmus Brun Pedersen.
Senioranalytiker Jakob Kaarsbo anerkender, at besøget har haft et diplomatisk formål.
- Men de kinesiske repræsentanter har givetvis været glade for at komme helt tæt på, siger Jakob Kaarsbo.
Besøget i Holstebro varede ifølge invitationen 2,5 timer.
TV MIDTVEST har bedt Forsvarsministeriet redegøre for de overvejelser, der har været i forbindelse med besøget.
Ministeriet er ikke vendt tilbage inden artiklens udgivelse.