"Hemmelig ransagning" gav jackpot: Her er beviserne, der fik minkfolk fængslet for hvidvask
Minkmænd, der er sigtet for at hvidvaske millioner af kroner fra narkohandel, har en fælles forbindelse til Midt- og Vestjylland, viser research.
Lyset er tændt i Retssal 13 ved Retten i Aarhus.
Udenfor døren er der blevet stille på den smalle gang, og på vejen nedenfor er der blevet langt mellem bilerne.
Klokken har passeret midnat, da dommeren er nået frem til en beslutning for de seks mænds fremtid.
- Det bestemmes, lyder det fra dommeren, inden hun med ét ændrer tilværelsen for de fem minkfolk, der sammen med en hovedmand havde taget plads i stolene dagen før.
Sagen har været omgærdet af mystik siden grundlovsforhøret i starten af oktober, men nu kan TV MIDTVEST i samarbejde med TV 2 Østjylland tegne et billede af forbindelserne mellem de centrale skikkelser i den omfattende sag, hvor minkskind ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask af narkopenge for mere end 30 millioner kroner.
De omtalte nægter sig over en bred kam skyldige.
Jackpot
I al hemmelighed er politiet lang tid før retsmødet i oktober begyndt at holde øje med en nu 43-årig mand fra Aarhus.
En dommer har godkendt, at den 43-årige østjyde over flere måneder får aflyttet sin telefon, og en dommer har også sagt god for, at der bliver foretaget rumaflytning af manden. Men politiet har brug for mere dokumentation.
Derfor sætter man gang i en ”hemmelig ransagning”, som det hedder på politisprog. Det er en type ransagning, der kun kan bruges i alvorlige sager, hvor det er afgørende, at den mistænkte ikke finder ud af, at politiet har været forbi.
Jackpot.
Politiet har held til at foretage en ransagning, uden at man bliver opdaget. Og ordensmagten får fingrene i ikke bare én, men flere telefoner, der tilhører den 43-årige.
Her finder man beviser, der kommer til at spille en afgørende rolle ved retsmødet i Aarhus.
Præcis hvordan, vender vi tilbage til.
Millionær på kort tid
Det er en kølig dag i slutningen af marts, og en nu 61-årig mand med tilknytning til Midt- og Vestjylland bliver på kort tid væsentlig rigere.
Ifølge politiet får han 26. marts 2024 overbragt 2.018.964 kroner i kontanter fra den 43-årige mand fra Aarhus. I bytte får den 43-årige mand adskillige, værdifulde minkskind.
Handlen er ikke alene opsigtvækkende, lyder det fra politiet, der observerer byttet. Den er også ulovlig, da de mange kontanter menes at stamme fra narkohandel i landets største byer. Dermed er der ifølge politiet tale om hvidvask af særligt grov beskaffenhed.
Det er ikke første gang, at den 61-årige ifølge anklagemyndigheden siger farvel til den 43-årige med en stak kontanter i hænderne.
Samlet set mener anklagemyndigheden, at den 61-årige har modtaget mindst 6,5 millioner kroner i form af narkopenge i bytte for minkskind i perioden oktober 2022 til juli 2024.
Den 61-årige mand er ikke en tilfældig minkmand, der råder over adskillige minkskind.
På det tidspunkt, hvor hvidvasken ifølge anklagemyndigheden skulle have fundet sted, havde den 61-årige en fremtrædende rolle i minkbranchen.
Den rolle bekræftede den 61-årige selv, da TV MIDTVEST protesterede mod nedlæggelsen af et navneforbud.
Virksomhed går igen
På den 43-åriges telefoner, som politiet har fået kigget på ved den hemmelige ransagning, finder ordensmagten flere interessante ting.
Politiet finder blandt andet beskeder samt fotos af lister over minkskind og tilhørende priser fra den 61-årige med tilknytning til Midt- og Vestjylland.
Det er dog langt fra de eneste interessante oplysninger, der dukker op på telefonerne.
På telefonerne finder politiet lignende beskeder og billeder med minkskind fra mindst fire andre minkfolk, der er sigtet i sagen.
Foruden den 61-årige, du lige har mødt, så viser det sig, at den 43-årige hovedmand er i kontakt med to andre minkfolk.
De har begge arbejdet på samme arbejdsplads i Midt- og Vestjylland, som den 61-årige, viser TV MIDTVESTs og TV 2 Østjyllands research.
En nu 69-årig mand har også arbejdet på den pågældende arbejdsplads. Han har også sendt billeder af minkskind og priser til den 43-årige aarhusianer, fremgår det af telefonerne.
De tre sigtede, der alle har arbejdet på samme arbejdsplads, har ifølge anklagemyndigheden snydt statskassen for adskillige millioner gennem hvidvask.
Samlet set mener anklagemyndigheden, at den 60-årige har hvidvasket penge for mindst 3,4 millioner kroner, mens den 69-årige har vasket narkopenge for mindst 6,3 millioner kroner.
En fjerde minkmand - en nu 58-årig mand - har også en forbindelse den til føromtalte virksomhed.
På grund af navneforbud kan TV MIDTVEST og TV 2 Østjylland ikke gå i detaljer, men der er forhold, som sandsynliggør, at den 58-årige har haft kontakt til en eller flere af de føromtalte via virksomheden.
Den 58-årige har ifølge anklagemyndigheden modtaget mindst 3,2 millioner kroner i bytte for narkopenge.
Hvad angår den femte og sidste sigtede minkmand fra grundlovsforhøret - en nu 60-årig mand - har researchen ikke vist, at han har nogen forbindelse til føromtalte virksomhed, men på de sociale medier er han i kontakt med flere af sagens øvrige sigtede.
Den 60-årige skulle ifølge anklagemyndigheden have solgt minksind til den 43-årige for mindst 3,1 millioner kroner.
Frygter ny kriminalitet
Klokken er 00.25 i Retssal 13 i Aarhus, og først efter mere end 15 timer kan lyset slukkes i Retssal 13.
De seks mænd, der indtil for få dage siden levede en tilværelse som frie mænd, forlader nu retten i håndjern for at tilbringe det næste stykke tid bag tremmer.
Selvom de over en bred kam nægter sig skyldige, har dommeren vurderet, at der er begrundet mistanke om, at de sigtede er skyldige i flere af sigtelserne.
Mistanken bygger blandt andet på telefon- og rumaflytninger af hovedpersonens samtaler med de øvrige sigtede samt de billeder og priser på minkskind, man har fundet på hans telefoner.
Samtidig vurderer dommeren, at der er grund til at frygte, at hovedpersonen – den 43-årige mand fra Aarhus - vil begå ny kriminalitet, hvis han er på fri fod.
Derudover ville minkfolkene, hvis de er på fri fod, have mulighed for at samstemme forklaringer, lyder det i kendelsen om varetægtsfængsling.
De sigtede tog forbehold for at kære kendelsen om fængsling.
TV MIDTVEST og TV 2 Østjylland har forud for artiklens udgivelse forsøgt at få en kommentar fra de sigtedes forsvarsadvokater.
Advokaterne for den 43-årige og den 58-årige oplyser, at man ikke har nogen kommentarer til sagen.
De øvrige advokater er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.