Studerende accepterer mentale sygedage: - Du kan ikke koncentrere dig om det, du arbejder med

Flere studerende mener, det er ok at melde sig syg, hvis man har ondt i psyken.

0:43
De unge tror, at den unge generation har større fokus på mental sundhed end tidligere.

Det er okay at mærke efter og tage sig en mental sygedag i ny og næ.

Sådan er den overvejende holdning hos de unge mennesker, TV MIDTVEST har mødt på VIA i Holstebro.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man tager vare på sig selv i stedet for at bygge noget op, der måske kan blive til et større problem senere hen, siger Alexander Brisson, der læser til bygningskonstruktør.

Amalie Laier, der læser til socialrådgiver, er enig i, at det kan være ok at blive hjemme, hvis man mentalt ikke er i stand til at gøre sit arbejde. Men man skal mærke godt efter, da man har et ansvar overfor sine kollegaer, mener hun.

- Der er jo mange, der tager på arbejde, selvom de ikke har det så godt den ene dag. Så må man jo tage på arbejde og se, om man kan holde til det, og hvis man ikke kan, så må man jo tage hjem igen, siger hun.

Hun mener også, at det i nogle brancher kan være mere udfordrende at møde op med mentale smerter, end andre. Eksempelvis kan en mental sygedag være bedre retfærdiggjort i den hverdag, hun er på vej ud i som socialrådgiver, end i andre fag, mener hun.

- Fordi man ikke lige kan holde til at skulle klare så mange store følelser fra andre folk. Hvis man hver dag sidder og kun svarer på mails på et kontor, så er det ikke helt så følelsesmæssigt og psykisk krævende på samme måde. Så jeg tror, det kommer meget an på, hvilket job man har, og hvad man laver i løbet af en dag, siger hun.

Kunne selv finde på det

Malou Slessing kunne godt finde på at tage en mental sygedag, hvis det var nødvendigt.

- Det kunne jeg sagtens. En mental sygdom er jo også en rigtig sygdom. Du går rundt og døjer med noget i hovedet, og du kan ikke koncentrere dig om det, du arbejder med, siger hun.

- Hvis det er et tilfælde, hvor du ved, at du ikke vil være produktiv, fordi du går og er distraheret og ikke kan fokusere på din opgave. Så tænker jeg da et eller andet sted, at det må være i arbejdsgiverens interesse, at du ikke kommer ud og ikke er til stede, stemmer Alexander Brisson i.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ibrahim Rifai, der også studerer til fysioterapeut, har før trukket sig fra sin hverdag, fordi han havde ondt i psyken.

- Jeg var lidt overstimuleret i mit privatliv og på arbejdspladsen, så det gik lidt ud over, hvordan jeg opførte mig, og mit produktivitetsniveau faldt ekstremt meget. Så jeg blev nødt til at tage en pause, siger han.

Fokus på det mentale helbred er så vigtigt for nogle af de unge, at det er et opmærksomhedspunkt for dem, når de skal ud at søge job efter studiet. Det kan du høre mere om i videoen her.

0:48