Verdens største mejetærsker spillede med musklerne i Nørre Felding

Verdens største mejetærsker kører for tiden demokørsler rundt om i Danmark. Torsdag var turen kommet til en mark i Nørre Felding syd for Holstebro.

0:28

Hverken duften af varme pølser eller de kolde drikkevarer kunne stjæle de fremmødtes fokus.

Og det forstår man faktisk godt. Verdens største mejetærsker i "se-mig-gul" er med sit 15 meter brede skærebord svær at tage blikket fra.

- Det er jo, fordi det er verdens største. Det er bare fedt, siger den tydeligt begejstrede landbrugselev Mads Stokholm fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.

Han og omkring 100 andre både unge og ældre med hang til store maskiner var torsdag mødt op på en mark i Nørre Felding for at se nærmere på kæmpemaskinen.

Den store maskine var lidt af en superstjerne blandt publikum til dagens demokørsel.

Det var maskinforhandler Anker Bjerre A/S i Mejrup, som havde inviteret til en demonstration af det nyeste nye inden for høstteknologi. Et monster af en maskine med 775 hestekræfter, larvefødder og en kapacitet på 20.000 liter korn.

- Der er solgt fire af dem i Danmark, og vi har solgt de tre af dem her i Midt- og Vestjylland. Vi har færre høsttimer, så derfor giver det mening at købe en stor og effektiv maskine, siger Søren Romby, der er sælger og medejer af maskinforretningen.

New Holland CR11, hedder den, og selvom den for det utrænede øje ikke ser helt vildt anderledes ud, så er 95 procent af komponenterne gentænkt.

Det har taget 10 år at udvikle den, og danske Lars Skjoldager har stået i spidsen for projektet.

- Mange af teknologierne og idéerne er jo de samme, de er bare blevet forfinet og blevet bedre, siger han.

Mejetærskeren er derfor blevet så effektiv, at spildet er reduceret fra omkring en procent til næsten nul. Men al den innovation har en pris - omkring 9-10 millioner kroner.

Alligevel er der flere blandt tilskuerne til dagens demonstration som enten har købt, eller overvejer at købe verdens største mejetærsker. Blandt andre Leif Johansen, som driver et stort landbrug på 4000 hektar ved Lemvig sammen med sine fire børn.

- Vi er omkring 15 mand på arbejde sådan en dag som i dag. Det er svært at skaffe folk nok, og lønningerne er også en faktor, så hvis én mand kan lave to mands arbejde, så kunne vi godt overveje det, siger han.

Leif Johansen foran sin måske kommende mejetærsker.
Leif Johansen foran sin måske kommende mejetærsker.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Og så er der dem, der må nøjes med at drømme videre.

- Det er noget dyrt noget, det er ikke lige sådan en, min chef har, lyder den slet skjulte opfordring fra Oskar Thormann, som er elev på Agroskolen i Hammerum.

Men skulle han få chefen overtalt til at finde det helt store checkhæfte frem, så må han stadig væbne sig med tålmodighed. De første CR11'ere bliver først leveret til høsten 2025.