Vil lægge pres på politikere: Minkavlerne skal have ordentlig behandling
Landboforeningsformand Kristian Gade vil sikre, at minkavlerne får den nødvendige økonomiske kompensation.
Budskabet fra onsdagens pressemøde om coronasmitte i mink har stadig ikke helt bundfældet sig hos en af landsdelens landboforeningsformænd.
Alle danske mink skal aflives, lød det fra statsministeren, og den udmelding har ifølge formand for Holstebro Struer Landboforening sendt chokbølger ud over Landbrugsdanmark.
- Det er både tragisk og næsten katastrofalt, siger formand Kristian Gade.
Blandt landmændene i Holstebro og Struer kommune, som hans landboforening repræsenterer, er der i omegnen af 130 minkfarme. De skal nu alle til at aflive deres mink, efter sundhedsmyndighederne har fundet en muteret variant af coronavirus i nogle mink i Nordjylland.
- For manges vedkommende er det hele deres livsværk, der bliver rykket væk under fødderne af dem, fortsætter han.
Vil lægge det største politiske pres
Derfor er han og resten af landets landboforeninger torsdag morgen blevet indkaldt til møde med Landbrug & Fødevarer, hvor der vil komme en opdatering på mink-situationen.
- Så skal vi bare lave det største politiske pres sammen med Kopenhagen Fur, så vi er sikre på, at minkavlerne bliver behandlet ordentligt, siger Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.
Han håber, at minkavlerne får fuld økonomisk kompensation - også for maskiner og bygninger, som nu for manges vedkommende bliver værdiløse, når der ikke længere er mink at avle.
For det er en helt ekstraordinær situation for minkbranchen, og der er stadig mange ubekendte spørgsmål.
- I den her coronatid prøver man at behandle folk ordentligt. Minkavlerne skal helst behandles på samme måde. De skal simpelthen have en kompensation, de kan se sig selv i, siger Kristian Gade.
Nødt til at have tillid til beslutning
Udmeldingen om, at alle landets minkavlere nu skal til at slå deres dyr ned, sker for at undgå, at coronasmitten i mink breder sig yderligere.
Den muterede variant af virussen, som sundhedsmyndighederne har opdaget i mink, kan i værste fald betyde, at en kommende vaccine imod covid-19 ikke vil virke på den muterede variant.
Og den sundhedsrisiko for hele befolkningen - både herhjemme og i verden - tør man ikke at tage, lød beskeden i går på pressemødet.
Den beslutning respekterer landboformanden i Holstebro og Struer, for folkesundheden vægter højest for ham som landmand.
- Vi er nødt til at have 100 procent tillid til, at det er en ordentlig, gennemarbejdet og solid faglig beslutning, der er taget, siger Kristian Gade.
Han mener dog, at aflivningen af alle danske mink vil gøre det stort set umuligt, at minkbranchen kan starte op igen, fordi avlsdyrene også skal slås ihjel.