Thomas mener, alle religioner er noget vås - så han tror på et spaghettimonster
Selvom over 70 procent af befolkningen er medlem af Folkekirken, så er der undtagelser. Nogle vedkender sig religionen Det Flyvende Spaghettimonster.
Ifølge Kirken for Det Flyvende Spaghettimonster blev jorden skabt i en brandert, og det hele var en stor fejl.
Umiddelbart kan det lyde som noget vås, men for Thomas Gyldborg giver det god mening, så han er ikke bleg for at tage et dørslag på hovedet og vedkende sig religionen.
- Som jeg ser det, er det ikke anderledes end andre religioner. Nu kender jeg kristendommen bedst, fordi jeg er født i en kristen kultur, men i kristendommen siger man, at man drikker Jesu blod og spiser hans legeme, siger han og fortsætter:
- Det er åbenbart helt fint. Men at sige, som jeg gør, at man tror på Det Flyvende Spaghettimonster og drikke rom og spise pasta, det er åbenbart ikke ok.
Kirken for Det Flyvende Spaghettimonster mener, at jorden er skabt af en gud, der i kirken bliver afbilledet som en klump flyvende spaghetti.
Denne gud var fuld, da den skabte verden. Pirater er i følge "legenden" de første pastafarianere, som følgerne af troen kalder sig selv.
Med pirater menes der de pirater, der kendes fra populærkulturen. Dem med en klap for øjet og et træben. Ifølge Thomas Gyldborg er der en mening med det hele. Meningen er, at det ikke skal tages alt for bogstaveligt.
Det er en tvivlsretning
- Det vi skal huske på er, at det ikke en trosretning. Det er en tvivlsretning. Vi siger ikke, at vi ved alt. Vi tror ikke på, at tingene er, som religionen foreskriver. Vi er tvivl om alt det, vi siger. Men vi tror, at vi måske har tvivlet os til det rigtige, siger han.
Religionen stammer fra USA, hvor Bobby Henderson i 2005 blev provokeret over, at staten Kansas ville tillade, at der måtte undervises i kreationisme på lige fod med naturvidenskab.
Det fik Bobby Henderson til at kræve, at så skulle der også undervises i læren om jordens opståen, som Det Flyvende Spaghettimonster anskuer det.
Siden gik det hurtigt, og folk på internettet tog idéen til sig. I dag er religionen anerkendt som religion i blandt andet New Zealand, Polen og Holland.
- Det var også på internettet og gennem mine venner i USA, at jeg fik øjnene op for religionen, fortæller Thomas Gyldborg.
Ingen bud - kun forslag
Noget af det der tiltaler ham ved religionen er, at den ikke, som kristendommen, har ti bud. Kirken for Det Flyvende Spaghettimonster har i stedet otte hellige forslag.
- Nummer fem siger for eksempel. "Jeg ville godt nok gerne, at du ikke udfordrer andres snæversynede, kvindefjendske eller hadske idéer på tom mave. Spis først og giv dem så din uforfalskede mening". Så på den måde siger religionen jo, at man skal tænke sig om, inden man siger sin mening til folk.
Selv dørslaget på hovedet giver mening for Thomas Gyldborg.
- Det er et symbol på, at man skal tage alle religioner og hælde dem ned i dørslaget. Derfra skal man lade alt det, der ikke giver mening, glide ud gennem hullerne, så kun det gode er tilbage, siger han.
- I bund og grund udspringer Kirken for Det Flyvende Spaghettimonster jo af en religionskritik. For vi er imod religioner, der kommer og presser en tro ned over hovedet på folk. For eksempel ved at sige, at man skal undervise i kreationisme, som er læren om, at verden blev skabt, som det står i Biblen.