Anklaget for hvidvask: Bagmandspoliti ledte i restauratørs drivhus

Restauratør i Ikast, Morten Vestergaard Thomsen, er dybt fortørnet over, at bagmandspolitiet kiggede i hans drivhus, og nu har givet ham en bøde på 10.000 kroner for hvidvask.

Restauratør Morten Vestergaard Thomsen har fået en bøde på 10.000 kroner for at tage imod knap 53.000 kroner i kontanter fra en kunde.
Restauratør Morten Vestergaard Thomsen har fået en bøde på 10.000 kroner for at tage imod knap 53.000 kroner i kontanter fra en kunde.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Restauratør Morten Vestergaard Thomsen - i Ikast kendt som Morten 'Kok' - fik sig noget af en overraskelse, mens han var på sommerferie i Bulgarien. Her modtog han pludselig en SMS fra en kriminalassistent i bagmandspolitiet: 

- Min kollega og jeg var i går forbi din restauration i Østergade 1A, Ikast, samt din private bopæl, i håbet om at træffe dig. Årsagen hertil er, at vi ønsker at orientere dig om - og afhøre dig til en verserende sag, lød det fra assistenten for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kaldet Bagmandspolitiet. 

Straks ringede Morten Thomsen kriminalassistenten op og fik at vide, at hvis naboerne skulle sladre, så havde de altså også kigget ind af vinduerne og været ude i hans drivhus. Desuden fik han at vide, at han havde gjort noget kriminelt og stod til en bøde.

Overskred grænse med 2.992 kroner

Hele årsagen til besøget fra Bagmandspolitiet skyldtes, at Morten Thomsen inden ferien indbetalte 52.992 kroner i kontanter til firmakontoen i sin bank. Pengene havde han modtaget som betaling for et selskab, han havde leveret mad til, og som han kunne dokumentere over for sin bank med en faktura på det præcise beløb. 

Banken havde ifølge Morten Thomsen godt nok sagt, at loven dikterer en grænse på maksimum 50.000 kroner og at beløbet bliver indberettet, men fordi beløbet ikke var så meget højere, gik det nok. Men det gjorde det ikke. 

Bagmandspolitiet har nu sigtet Morten Thomsen for hvidvask og givet ham en bøde på 10.000 kroner, som han nægter at betale, fordi han var uvidende om beløbsgrænsen på 50.000 kroner. 

- Det her er blevet en principsag. Det er derfor, jeg har valgt ikke at betale bøden, siger han.

Ifølge Bagmandspolitiets anklage er han allerede skyldig i hvidvask, da han tager imod betalingen i kontanter. Han er fortørnet over, at myndighederne, i en tid med anklager mod Danske Bank og hvidvask for milliarder, bruger tid på ham, fordi han ubevidst har overskredet en grænse med få tusinde kroner.

- Det kan efter min mening ikke passe, at politiet bruger ressourcer på at sende to mand til Ikast fra København for at undersøge, om jeg har sat 2.992 kr for meget ind på min firmakonto, siger han.

Bagmandspoliti: Lov er lov

Rigspolitiets anklagemyndighed skriver i en kort skriftlig kommentar til TV MIDTVEST, at grænsen ikke kan fraviges.

- Når loven siger, at du ikke må indbetale mere end 50.000 kr. i kontanter, er det sådan, det er. I trafikken sigter vi jo også personer for spirituskørsel, selvom de kun har drukket en halv øl for meget. Jeg kan dog godt forstå, at øjenbrynene bliver løftet, hvis nogen tror, at vi er kørt hele vejen fra København til Ikast for alene at håndtere den konkrete sag. Sådan er det ikke, for vi var i området i forvejen, lyder det fra politiinspektør Thomas Anderskov Riis. 

Morten Thomsen erkender, at han har lavet en fejl ved at tage imod pengene, men han mener, at bøden og bagmandspolitiets håndtering af sagen er alt for voldsom.

- Det eneste, vi har gjort forkert, er, at sætte 2.992 kroner for meget ind i kontantbeløb.

Spørgsmål: Men burde du ikke have vidst det som erhvervsdrivende?

- Jeg har også siden fået at vide, at jeg er et fjols. Men de bankmænd og andre folk, jeg har snakket med, de var overhovedet ikke klar over, at det her eksisterede, og du får det heller ikke at vide i banken, siger han.

Nu tager Morten Thomsen kampen i retten. 

2:04