Kommune: Sådan får vi flere i fuldtidsstillinger i ældreplejen
Ikast-Brande er den kommune i landsdelen, som har flest jobopslag på fuld tid til ældreplejen. Det er ikke tilfældigt.
Sidste år blev kun 28 procent af kommunernes social- og sundhedsstillinger i ældreplejen slået op på fuld tid. Det viser tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisations database AMOS.
Men i Ikast-Brande Kommune udgjorde jobopslag på fuld tid hele 48 procent i 2021 mod 12 procent i 2019 viser tal fra AMOS.
- Det er ikke tilfældigt.
- Vi har ikke bare været heldige, påpeger Henrik Engedahl (V), formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Ikast-Brande Kommune.
Han fortæller, at kommunen tilbage i marts 2019 i Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog at udarbejde en rekrutteringsstrategi for ansættelser i social- og sundhedsstillinger i ældreplejen.
- Det er jo en generel udfordring, vi har på det her område. Vi mangler hænder, fortæller udvalgsformanden.
Vil have alle til at søge
Derfor satte byråd, ledere i sundheds- og ældresektoren, ældreråd med flere sig sammen og drøftede input på området.
Et af fokusområderne var arbejdstid.
I 2019 var der 630 ansatte indenfor Sundhed og Ældre i Ikast-Brande Kommune. Her var cirka 5 ud af 6 medarbejdere ansat på deltid.
For at få flere på heltid er kommunen holdt op med at definere, om det er fuldtids- eller deltidsopslag på stillinger inden for ældreplejen. Det er for at få alle til at søge, uanset om de vil på hel- eller deltid.
- Vi vil som udgangspunkt have folk til at arbejde 37 timer. Derefter kan vi så gå i dialog om forholdene, hvis ansøgere til stillingerne måtte ønske færre timer, siger Henrik Engedahl.
Tænk ud af boksen
Kommunen har også fokus på, hvordan de 37 timer, man arbejder, opleves af medarbejderen.
- Det handler ikke bare om at få folk til at arbejde 37 timer, men at skabe 37 timer for medarbejderen som er attraktive at være i, fastslår formanden for Sundheds- og Ældreudvalget i Ikast-Brande Kommune og tilføjer:
- Det skal være et spændende og interessant sted at være.
Derfor har kommunen også fokus på at tænke ud af boksen, når det gælder rammerne for arbejdet.
Det skal for eksempel foregå via mulighed for en mere fleksibel og individuel planlægning af arbejdstid både i hverdage og weekender, lyder det i strategiplanen.
Fag skal tales op
I Ikast-Brande Kommune har man oplevet, at ansatte i sundheds- og omsorgsfaget oplever fordomme og manglende anerkendelse af deres arbejde. Det har medvirket til, at det har været svært at holde på medarbejdere inden for fagene.
Det har derfor været en vigtig opgave også at få faget som social- og sundhedshjælper talt op og få fortalt, hvor vigtigt det er.
Det gør Ikast-Brande kommune for eksempel meget ud af i at signalere i stillingsopslag.
Sådan lyder overskriften i det seneste opslag fra kommunen:
“Verdens bedste job som social- og sundhedshjælper i dagvagt i en hjemmepleje i udvikling”
- Det skal gå hurtigere
Forbundsformand i FOA, Mona Striib, siger, at ældresektoren "skriger på uddannet arbejdskraft", og at det står klart, at langt flere skal på fuld tid.
- Det skal gå hurtigere, end det gør nu.
- Det giver bedre mulighed for at tilrettelægge, så der tages hensyn til arbejdsmiljøet, og det giver også bedre mulighed for at tilrettelægge dagen, så borgerne oplever en god kvalitet, siger hun og tilføjer:
- Det betyder også, at færre skal ind til den enkelte borger. At man kan sige, at "vi ses igen i morgen".
En undersøgelse fra Social- og Ældreministeriet i 2020 viste, at 28 procent af de deltidsansatte sosu-hjælpere i ældreplejen gerne ville have flere timer. Ni procent af de deltidsansatte ville ned i tid.
- Først og fremmest skal man gå efter dem, der selv efterlyser at komme på fuldtid, siger Mona Striib.
TV MIDTVEST viste tidligere i år dette tv-indslag om SOSU-assistenter, der dyster om at blive bedst.