Nu er der nyt om Kims urne, der strandede i Filippinerne på grund af kæmperegning

Nu kan urnen til den afdøde veteran Kim Ramussen måske snart komme hjem fra Filippinerne.

Kim Rasmussen
Foto: Privatfoto / Grafik: Claus Klok

Historien om afdøde veteran Kim Rasmussen er lang og kompliceret.

Og historien er ikke slut endnu. Men nu er der måske lys for enden af tunnelen. 

Kim Rasmussen døde i oktober på et hospital i Filippinerne, men familien har endnu ikke haft mulighed for at sige deres sidste farvel. 

Hospitalet mangler penge for hans behandlinger og har derfor holdt hans urne som gidsel ved ikke at ville udlevere hans dødsattest.

Kim Rasmussen er tidligere soldat, og derfor gik foreningen Veteranskytterne tidligere på året ind i sagen for at hjælpe med økonomien. Foreningen indsamlede 410.000 kroner, som er blevet brugt på blandt andet en bedemand, kremering og behandlinger. 

Beløbet har dog ikke været nok, og derfor har både familien og veteranforeningen måtte tale til hospitalsledelsens hjerter for at få Kim Rasmussen hjem.

En slutopgørelse fra hospitalet, som foreningen Veteranskytter har delt med TV MIDTVEST, viser, at der stadig er en ubetalt regning på 3.334.965,84 filippinske peso, som svarer til knap 400.000 kroner. 

Men der er kun 90.000 kroner tilbage af indsamlingen. Eller rettere sagt var. 

For Nikolaj Frederiksen, der har stået i spidsen for indsamlingen, har indgået en aftale med hospitalet om, at hvis foreningen sendte 90.000 kroner, så ville hospitalet frigive Kim Rasmussens dødsattest, så urnen kan sendes til Danmark. 

Pengene blev sendt afsted i sidste uge, men det filippinske hospital har dog ikke tilkendegivet, at de har modtaget pengene eller frigivet dødsattesten. 

- Vi håber og satser på det, for der er ikke mere, vi kan gøre, siger Nikolaj Frederiksen.

Blev indlagt i maj 

Historien tog sin begyndelse i maj, da Kim Rasmussen fik en blodprop under en rejse til Flipperne

Han lå på en intensivafdeling på et filippinsk privathospital fra maj og indtil sin død i oktober. Han var rejst afsted uden rejseforsikring til Filippinerne, og derfor løb hospitalsregningen op i en stor pengesum, som til sidst lød på restbeløbet 400.000 kroner.

Heraf har Veteranskytteforeningen nu sendt de 90.000 kroner.

- Jeg synes, det er tarveligt og uværdigt, at det er endt sådan. Vi vil jo bare gerne give en værdig bisættelse, siger Nikolaj Frederiksen. 

Nikolaj Frederiksen understreger, at selvom hospitalet går med til at frigive dødsattesten, betyder det ikke, at hospitalet ikke kan få resten af sine penge på et senere tidspunkt gennem Kim Rasmussens dødsbo eksempelvis. 

Nikolaj Frederiksen kæmper for at hjælpe Kim Rasmussens familie.
Nikolaj Frederiksen kæmper for at hjælpe Kim Rasmussens familie.
Foto: Privatfoto

Regningen skal dække løn

Netop dødsattesten er afgørende for, at man lovligt kan fragte Kim Rasmussens urne til Danmark fra Filippinerne.

Filippinske Bureau of Qurantine, der udsteder transporttilladelse for blandt andet urner, oplyser på sin hjemmeside, at det kræver en dødsattest, før der kan gives tilladelse til at rejse med en urne.

- Det har taget unødigt mange ressourcer, men det er jo en familie, der har en personlig relation, og det er en tidligere kollega, så selvfølgelig gør vi det, siger Nikolaj Frederiksen. 

TV MIDTVEST har tidligere været i telefonisk kontakt med hospitalet for at få en uddybende kommentar fra hospitalets økonomichef. Det var ikke muligt. 

I en mail til foreningen skrev økonomichefen, at betalingen er nødvendig for at sikre, at den række af læger, der har givet behandling til Kim Rasmussen, får deres løn.

Ifølge regningen skal der blandt andet betales løn til 14 hospitalsansatte. Derudover er der store udgifter til medicin og respirator.

- Det er absolut fair, at de ansatte får løn for deres arbejde. Det er prisværdigt, at de har passet og plejet Kim og givet så god behandling som muligt, har Nikolaj Frederiksen tidligere sagt til TV MIDTVEST. 

Udenrigsministeriet har tidligere oplyst, at der ikke er lovhjemmel til at yde økonomisk støtte til at betale for Kim Rasmussens hospitalsregning.

Selvom Nikolaj Frederiksen og foreningen Veteranskytter ikke har flere penge at gøre godt med, har de ikke tænkt sig at give op. 

- Vi stopper ikke, bare fordi de ikke svarer, siger han. 

Plan N er at gå den politiske vej eller at hive fat i ambassaden endnu engang.