Stålvirksomhed har succes med at hjælpe unge på kanten: Efter to år i fængsel har Lukas fået sit første job
Det kan afskrække nogle virksomheder, når en tidligere straffet søger arbejde hos dem. Men Give Steel ønsker netop at hjælpe personer, der har svært ved at finde et arbejde.
Gnisterne står op om sikkerhedsbrillerne på 20-årige Lukas Lindhardt Jensen. Øjnene er rettet mod sliberen foran ham, og koncentreret svejser han på livet løs.
Jobbet er helt nyt. Faktisk er det hans allerførste arbejde. De sidste to år har han siddet i fængsel, men nu er cellen skiftet ud med en arbejdsplads, hvor folk hilser og siger godmorgen.
- At der er så mange folk omkring mig, der vil hjælpe mig, selvom de ikke kender mig: Det har jeg aldrig prøvet før. Det er vildt. Det er totalt vildt, siger Lukas Lindhardt Jensen.
Da han sad i fængsel fik han et kursusbevis i svejsning og derefter blev han tilbudt et praktikforløb hos stålvirksomheden Give Steel i Brande. Selvom han kun har stemplet ind på sit nye arbejde få gange, så får arbejdspladsen allerede topkarakter.
- Det er en god arbejdsplads, hvis man aldrig har haft en arbejdsplads før.
Godt for mennesket og samfundet
Hos virksomheden Give Steel har de en vigtig mission. De vil hjælpe mennesker, der måske har svært ved at finde et job, ind på arbejdsmarkedet.
- Alle skal have en chance. Som arbejdskraft har de her mennesker præcis den samme berettigelse som vi andre har, siger Torben Larsen, der er medejer og direktør hos Give Steel.
Derfor har Give Steel startet en ny organisation ved navn GROW.
Missionen er helt konkret at gøre 45.000 unge på kanten af arbejdsmarkedet til værdifuld arbejdskraft.
- Hvis ikke vi som virksomheder tager det ansvar, så hænger vores samfund ikke sammen på den lange bane, lyder det fra Torben Larsen, der står bag GROW.
GROW har udviklet et værktøj, der kan dokumentere den økonomiske gevinst for samfundet, når virksomheder ansætter mennesker, der ellers ville være på offentlig forsørgelse.
- Indtil videre har syv virksomheder brugt værktøjet, og ud fra de regnestykker kan man se, at der er en samfundsmæssig besparelse på cirka 25 millioner kroner ved at ansætte folk fra kanten af arbejdsmarkedet, fortæller Benny Christensen, der er projektleder i GROW.
Økonomien er dog ikke det vigtigste for Torben Larsen. Det er det menneskelige aspekt.
- Det er et privilegium at hjælpe de her mennesker.
Store drømme for fremtiden
Lukas Jensen drømmer om at gå hele vejen og blive smed, og han kan allerede mærke, at han har udviklet sig og er blevet mere voksen. Der er kommet ro på, og han er faldet til på arbejdspladsen.
- Det har været rigtigt godt. Jeg har udviklet mig på en meget mere voksen måde på de her få dage, fortæller Lukas Lindhardt Jensen.
Indtil videre skal han være i praktik i tre måneder, men han drømmer om blive så længe, som de vil have ham. Han ved, at det kan hjælpe ham til at få livet tilbage,
- Jeg vil gerne på rette vej igen. Det er en ny start for mig.