Podcast: John mistede synet som 29-årig – beskeden fra lægen glemmer han aldrig
John Brinch Bertelsen har været blind i mere end 30 år. Alligevel kan han sagtens finde rundt på Fur, hvor han er kendt som 'den blinde guide'. Du kan møde ham i denne uges udgave af podcasten Køreturen.
Det var ikke sådan, at han mistede synet fra den ene dag til den anden. Det kom snigende henover årene.
Men blind er han, 61-årige John Brinch Bertelsen fra Fur. Det har han faktisk været siden, han var 29 år gammel.
Han har sidenhen fundet ud af, at han mistede synet, fordi han lider af den arvelige sygdom Retinitis Pigmentosa. Før han blev klar over, han bar lidelsen, troede han selv, han så verden som alle andre.
- Jeg fandt ud af, at jeg aldrig nogensinde har kunne se skarpt. Og et normalt farvesyn har jeg heller aldrig haft. Lægen fortalte mig, at jeg aldrig har været i stand til at se det, jeg kiggede på. Til gengæld har jeg vænnet mig til at kigge ved siden af det, jeg troede, jeg kiggede på. Det har jeg så opfattet som mit normale syn.
- Til at begynde med var bogstaverne slørede, men så tog jeg bare et forstørrelsesglas. Til sidst sad jeg med en frimærkelup, der forstørrede tingene 50 gange og kunne se et bogstav ad gangen. En måned senere kunne jeg ikke engang se det ene bogstav, der var luppen, fordi mit læsesyn var fuldstændig væk, husker han.
John Brinch Bertelsen fik beskeden om, at han var blind ved lægen. Eller rettelig havde han faktisk stadig 1,2 procent af synet tilbage, da lægen leverede nyheden.
- Så kan man jo diskutere, om man kan se noget eller ej. Man kan altså ikke se alverden med 1,2 procents syn, konstaterer han.
- Dengang troede jeg faktisk bare, jeg skulle have noget nyt glas til læsebrillerne.
- Jeg skulle finde mine ben igen
Situationen havde John Brinch Bertelsen vænnet sig til gradvist. Han havde så at sige set den komme.
Derfor traf han hurtigt beslutningen om, at han måtte få det bedste ud af en svær periode.
- Det havde været noget andet, hvis det var sket i en ulykke, hvor jeg var blevet blind på et splitsekund. Der ville det have været et chok. Men selvfølgelig skulle jeg lige finde mine ben igen.
- Jeg er bare glad for, at jeg nåede at gennemføre min uddannelse som arkæolog, selvom jeg faktisk ikke kunne læse de sidste tre år af studietiden. Og jeg er glad for, at jeg ikke blev møbelsnedker eller skibstømrer, for så havde det nok været svært at have et arbejde for mig. Men fordi jeg har et erhverv, hvor jeg skal indsamle viden og fortælle om det, så kan det godt lade sig gøre at arbejde som blind, forklarer John Brinch Bertelsen.
Den blinde guide
John Brinch Bertelsen navigerer i dag rundt på Fur på en måde, så man bliver i tvivl om, hvorvidt han i al hemmelighed godt kan se alligevel.
Han kender øen forfra og bagfra, og hver eneste dag går han to kilometer ned til sit arbejde som museumsinspektør på Fur Museum. Blindestokken og lyden er alt, han har brug for.
I virkeligheden har ruterne, stierne og vejene printet sig fast på hans indre nethinde i ungdomsårene, hvor han cyklede og kørte sin knallert øen rundt.
Det indre kort glemmer han aldrig, for tankens GPS-system bliver stimuleret op imod 200 gange om året på busrundvisningerne på den lille ø. Det er derfor han er kendt som den blinde guide.
Selv erkender han, at det er iøjnefaldende, at det lige netop er ham, der viser turisterne rundt.
- Jeg mærker bare bussens bevægelser, og så kan jeg finde rundt, fordi det kender det terræn, vi kører i. Mange synes det er underligt, at det er en blind mand, der gør det, men det kan sagtens lade sig gøre.
- En guide skal kunne fortælle og dele ud af sin viden og samtidig gøre det på en interessant måde for de gæster, der skal høre på det. I den sammenhæng er det lige meget, at man er blind, forklarer han.
Savner ikke synet
I dag lever John Brinch Bertelsen fint med sit handicap. Han er ovenpå, og kunne faktisk ikke engang forestille sig et liv med synet i behold.
- Jeg savner det sådan set ikke. I dag er det jo en del af min verden at kunne navigere rundt uden at kunne se. Havde jeg haft synet, ville mit liv nok have været anderledes, men jeg savner det ikke.
Derfor er han heller ikke i tvivl om, at man bare skal springe ud i blindheden, hvis man er en af dem, der er ramt af et svagt syn.
- Bare spring ud som blind. Se at få en blindestok i hånden, for så finder du faktisk ud af, at du godt kan komme rundt.
Du kan høre hele John Brinch Bertelsens historie i podcasten Køreturen, som du kan afspille herunder.