Advokat måber over erstatning i Kuttersagen: - Det er en hån!

Det er tre måneder siden, at fem fiskere blev frifundet ved Retten i Holstebro, hvor de var tiltalt for drab. Nu er erstatningen kommet. For lav og for sent, lyder det fra en af forsvarsadvokaterne.

Jan Schneider er advokat for én af de fem fiskere, der var tiltalt for at have slået en sjette mand ihjel ombord på en kutter.
Jan Schneider er advokat for én af de fem fiskere, der var tiltalt for at have slået en sjette mand ihjel ombord på en kutter.
Foto/Grafik: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Statsadvokaten har netop afgjort sagen om erstatning til en af de tidligere tiltalte og nu frifundne mænd i den meget omtalte kuttersag.

Den 12. juni 2024 blev de fem tiltalte mænd alle frifundet i drab mod deres 41-årige kollega på en kutter i Nordsøen.

Men erstatningen er langt fra tilfredsstillende. Sådan lyder det fra forsvarsadvokat Jan Schneider.

- Beløbet er en hån i forhold til den tid, man har taget fra de her mennesker. Det bliver man i dårligt humør af, siger advokaten.

For selvom Statsadvokaten anerkender erstatningspligten og derfor har iværksat udbetaling for uberettiget varetægtsfængsling og tabt arbejdsfortjeneste, så er beløbet for lavt, mener Jan Schneider.

Ifølge TV MIDTVESTs beregninger, så er der tale om et beløb, der overstiger en halv million kroner for hans klient. Men Jan Schneider havde gerne set, at beløbet var det dobbelte.

- Jeg finder det urimeligt, at man ikke har forhøjet taksten for uberettiget fængsling med 100 procent. Hvis man er sigtet og varetægtsfængslet på mistanke om drab, har man ret til forhøjet takst, siger han til TV MIDTVEST.

Det var dog ikke tilfældet for de fem sigtede mænd. De blev alene varetægtsfængslet på mistanken om grov vold med døden til følge. Anklagemyndigheden opretholdt dog sigtelse for drab, og der endte også med at blive rejst tiltale for drab. 

Og derfor mener Jan Schneider, at situationen kan sidestilles med situationer, hvor der sker varetægtsfængsling på mistanke om drab.

Hvorfor det?

- Fordi man her sigter for drab og tiltaler for det. Presset og belastningen, der er over en, er præcis den samme, selvom man ikke er varetægtsfængslet på mistanken om drab.

Regler er vel regler. Må man ikke acceptere den vurdering, der er lavet?

- Reglerne er ikke så firkantede. Det beror på et skøn, og hvorvidt beløbet skal forhøjes. Her forsøger man i min optik at snige sig udenom, og det har jeg ikke meget sympati for.

For ham at se er det urimeligt, at de nu frifundne mænd ville være økonomisk bedre stillet, hvis de var blevet varetægtsfængslet for begrundet mistanke om drab.

- Hvis det her står ved magt, så ender det med at koste dem et meget stort beløb. Det skaber en underlig situation, hvis man i et grundlovsforhør skal ønske at blive varetægtsfængslet på mistanke om drab, selvom man mener, at man er uskyldig.

Men det er ikke kun beløbets størrelse, som advokaten kritiserer. Han mener også, at der går for lang tid før erstatningen udbetales, ligesom han stiller sig kritisk overfor den generelle hjælp, der tilbydes.

- Der er ingen lovhjemmel som siger, at kriminalforsorgen er forpligtet til at yde assistance ved frifindelse. Så lige nu er den, der bliver dømt og herefter løsladt, bedre stillet, end den, der bliver frifundet.

- Efter en så lang varetægtsfængsling har folk jo ofte mistet både job og bolig og mange sociale relationer. En hurtig og effektiv udbetaling af erstatning kunne måske være med til at hjælpe de frifundne videre. Men det er på ingen måde en mulighed i dag. 

Jan Schneider oplyser til TV MIDTVEST, at man kommer til at indbringe en klage over erstatningssummen. For ham er det helt afgørende for hans klient, men det er også blevet en principiel sag for advokaten.

Af hensyn til sin klients privatliv ønsker Jan Schneider ikke at komme med oplysninger om sin klients situation i dag tre måneder efter dennes frifindelse.