Tidligere drabschef: Disse to ting bliver afgørende i kuttersagen
Bent Isager-Nielsen siger, at der er helt særlige bevisvanskeligheder i kuttersagen og nævner ubådssagen som en af de ganske få, der kan minde om.
- Udefra set kan det virke som en banal sag. Nogle personer er mistænkt for at have dræbt en. Men den helt afgørende forskel her er omstændighederne. At det sker ude på rum sø ombord på et skib. Det giver nogle helt særlige udfordringer.
Sådan siger Bent Isager-Nielsen om kuttersagen. Han er forhenværende politiinspektør og efterforskningschef, og så har han været både drabschef og leder af Rejseholdet.
Kuttersagen, hvor fem mænd er tiltalt for at have slået 41-årige Alf Villum Jensen ihjel ombord på en fiskekutter, begynder fredag.
De særlige omstændigheder i kuttersagen får den tidligere drabschef til at drage paralleller til både en anden sag om et drab på en kutter i 1999 og til den meget omtalte ubådssag, hvor Peter Madsen blev dømt for at have dræbt og parteret en kvinde, der var med ombord.
- Det er sjældent, der ikke er andre til stede end offeret og den eller de mistænkte, og det giver jo nogle helt særlige udfordringer. Så det er usædvanligt, at vi står med sådan en drabssag. Det giver også særskilte bevisvanskeligheder for politiet og anklagemyndigheden, siger Bent-Isager Nielsen.
- Den afdøde kan jo i sagens natur ikke sige noget. Og de vidner, der er, det er de tiltalte, så de kan ikke betragtes som troværdighedsvidner som udgangspunkt. Så man mangler alt det udenom. Man har gerningsstedet, altså kutteren, og så har man – heldigvis for politiet – liget. Og de to ting kan fortælle rigtig meget.
Kom først i land to dage efter lig blev hentet
Alf Villum Jensen og de fem andre fiskere stævnede ud fra havnen i Thyborøn 26. januar 2023. Få dage senere – 30. januar – ringede et af besætningsmedlemmerne til politiet og sagde, at der var en livløs mand ombord.
Afdøde Alf Villum Jensen blev hentet med lægehelikopter - men der gik endnu et par dage, før skibet lagde til havn igen, angiveligt på grund af dårligt vejr. Først den 1. februar kunne politiet anholde de fem mænd og begynde at undersøge skibet.
Den pensionerede politimand fortæller, at selv i sager, hvor gerningsmanden har gjort meget for at skille sig af med liget og rydde op, kan politiet udlede en hel del. Igen henviser han til ubådssagen.
- Dengang var der endda sket partering. Da politiet alligevel dygtigt fandt ligdelene, kunne man jo stykke nogle ting sammen. Retsmedicinere kan jo udlede rigtig meget, og noget af det fik rigtig stor betydning i den sag, siger Bent Isager-Nielsen.
- Jeg har selv haft masser af sager, hvor gerningsmanden har gjort sig rigtig store anstrengelser for at fjerne alle spor, det er jo et kendt fænomen. Og det bliver selvfølgelig sværere og sværere, jo længere tid der går, inden man får adgang til et gerningssted, og det vanskeliggør selvfølgelig efterforskningen. Men når det er sagt, er der masser af eksempler på, at dygtige kriminalteknikere og politifolk alligevel formår at finde spor.
Var det deres hensigt at slå ham ihjel?
De fem mænd er tiltalt for at have frihedsberøvet og dræbt Alf Villum Jensen i forening. Blandt andet ved at have bundet hans hænder og fødder sammen og have udsat ham for stump vold og taget halsgreb og kvælertag. Tre af de tiltalte nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere til TV MIDTVEST inden retssagen. De sidste to har ikke ønsket at udtale sig.
Anklageskriftet har også en subsidiær tiltale – det vil sige en tiltale, som anklagemyndigheden mener, mændene skal dømmes for som alternativ, hvis retten ikke mener, de kan blive dømt for manddrab. Den subsidiære tiltale lyder på vold med døden til følge.
- Det bliver jo en juridisk vigtig sag i retten; hvis de bliver erklæret skyldige i at have forvoldt hans død, er det så et forsætligt drab? Altså var det deres hensigt og deres mening at slå ham ihjel? For så taler vi om en noget højere straf end vold med døden til følge, siger Bent Isager-Nielsen.
De tiltalte har siddet varetægtsfængslede siden 2. februar 2023, og ved en af de såkaldte fristforlængelser – hvor retten altså skal vurdere, om mændene fortsat skal sidde fængslet, mens sagen efterforskes – har mændene forklaret, at de var nødt til at pacificere Alf Villum Jensen, fordi han opførte sig voldsomt ombord på båden.
Bliver et vigtigt punktum for lokalsamfundet
Der er sat 12 dage af til retssagen, og specialanklager Pia Koudahl fortæller til TV MIDTVEST, at der er indkaldt 13 vidner i sagen.
- Nogle af dem er selvfølgelig nok kriminalteknikere og retsmedicinere, som skal ind og dokumentere. Og så kan der også være vidner, der fortæller om, hvordan situationen normalt er på den kutter eller i branchen.
- Men det kan jo også være, at nogle af de mistænkte har brugt skibsradio eller telefon og betroet sig til nogen. Hvis det ikke er et planlagt drab, men noget der er opstået derude, så er det en grænseoverskridende ting at slå mennesker ihjel. Og det har vi set mange gange, at hvis man pludselig står i den her situation med et lig, så ringer man nogle gange og betror sig til nogen.
Bent Isager-Nielsen understreger, at det kan få stor betydning for især lokalsamfundet, når forklaringer og beviser bliver præsenteret i retten.
- For de pårørende er en sorg jo livslang, men for lokalsamfundet kan man faktisk godt komme videre - men kun hvis man får vinget nogle flueben af på sin liste og kan sige ”nå, det var derfor” og så videre. Nu kommer der syn for sagn. Der kommer en retssag, hvor alt bliver fremlagt, og medierne på befolkningens vegne vil dække det minutiøst, og det er noget af det allerbedste ved det her.
- Nogle tænker måske: ”Skal det virkelig dækkes så voldsomt?” Ja, alene på grund af sammenhængskraften og tilliden og trygheden i samfundet – at man kan komme videre, når man finder ud af, hvad der er op og ned på det her onde, der er sket. Det er faktisk min erfaring, at jo mindre samfundet er, og jo mere alle kender alle, jo vigtigere er det, at sådanne sager bliver dækket, siger Bent Isager-Nielsen.
TV MIDTVEST er til stede ved Retten i Holstebro, når sagen begynder fredag 26. april klokken 9. Du kan følge med i retssagen på vores hjemmeside.
Efter planen falder der dom i sagen 12. juni.