Brexit kan knuse Victors drøm – men han vil stadig være fisker
På Fiskeriskolen i Thyborøn venter eleverne i spænding på, om de kan skabe sig en fremtid med fiskeri i britisk farvand. Forstander kalder situationen frustrerende.
Brexit får stor betydning for fiskeriets fremtid og dermed også for fremtidens fiskere.
Derfor bliver der lige nu tænkt store tanker om hvervets fremtid på fiskeriskolen i Thyborøn, hvor lærlinge følger Brexit-forhandlingerne nøje.
For fra 1. januar kan det være slut med at fiske i britisk farvand, og det vil ikke kun betyde tabt omsætning for dansk fiskeri, men også en knust drøm for Victor Helland.
- Det er min drøm, der bliver slået ihjel, hvis vi ikke kan fiske i britisk farvand. Det er den slags fiskeri, jeg synes er spændende, så vi håber på det bedste, siger Victor Helland.
Forstander er frustreret
Både fiskere og følgeindustrien på Thyborøn Havn er dybt afhængige af fortsat at kunne fiske i det britiske territorie.
Ud af havnens årlige omsætning på 3,2 milliarder kroner kommer 40 procent af fiskene fra britisk farvand. Derfor er mange af havnens omkring 1000 arbejdspladser på spil, hvis ikke der falder en aftale på plads inden 1. januar 2021.
Forstanderen på fiskeriskolen i Thyborøn, Claus Hansen, frygter, det på sigt kan betyde færre praktikpladser til skolens elever.
- Vi har aldrig haft problemer med at afsætte vores elever, så det håber vi også, vi kan i fremtiden.
- Men det er frustrerende for os, at vi står i 11. time og ikke ved, om vi er købt eller solgt, lyder det fra Claus Hansen.
- Jeg skal stadig være fisker
På trods af ventetiden på en afklaring, er Victor Helland ikke i tvivl om, at han er søgt ind på den rigtige uddannelse.
- Jeg skal stadig være fisker, for det er det, jeg skal lave. Så må vi finde noget at lave i dansk farvand.
- Men det bliver da en omvæltning, hvis alle danske fiskere til at være her. Så bliver det problematisk. Optimismen er der ikke, før vi finder ud af, hvad der skal ske, siger Victor Helland.