Gymnasieelever skal bygge vikingeborg

2. B fra Lemvig gymnasium skal være med at bygge en ny attraktion i Bonnet, der skal gøre byen attraktiv.

Borgen kommer til at være bygget af træ fra top til bund, og så kommer den til at være udsmykket med figurer fra vikingetiden, som for eksempel Midgårdsormen.
Borgen kommer til at være bygget af træ fra top til bund, og så kommer den til at være udsmykket med figurer fra vikingetiden, som for eksempel Midgårdsormen.
Foto: Privatfoto

- Du står og kigger ind på den her vikingeborg, og du kan ikke se, om du er i Bonnet i år 980 eller år 2024.

Det er den effekt Frederik Andreas Damborg Jørgensen drømmer om, at et nyt og utraditionelt projekt, der netop er skudt i gang i dag, skal få.

Han er gymnasielærer på Lemvig Gymnasium, og hans elever fra 2. B skal som en del af pensum være med til at bygge en Vikingeborg i Bonnet, der ligger sydvest for Lemvig.

- De har brug for at prøve kræfter med nogle anderledes opgaver. Samfundsfag på A-niveau er meget teori, men de vil have stor gavn af at få lidt mere virkelighedsnær undervisning, siger gymnasielæreren.

Der står vikingeborg på skoleskemaet det næste års tid, og elevernes opgave bliver ikke at høvle træ og slå søm i.

Deres opgave består i stedet i at projektstyre og projektlede - i første omgang, når langhusene på borgen skal konstrueres. Derudover skal eleverne også prøve kræfter med at fundraise.

Vikingeborgen skal blive en kopi af de ringborge Harald Blåtand etablerede i 980. Der skal altså være en to meter høj jordvold rundt om en vikingeby, der skal bestå af langhuse. I midten skal der være en bålplads.

- Jeg satser på, at når vi når dag 365, så står den der, forklarer han.

Gymnasielæren mener, at der er en særlig læring i, at eleverne får til opgave at være en del af, at udvikle området og være med til at sætte fokus på udkantsproblematikken.

- På den her måde er vi i gang med at genskabe Bonnet. Vi udvikler i stedet for at afvikle, lyder det.

Vikingeborgen kommer til at ligge i hjertet af Bonnet. Håbet er, borgen kommer til at blive et varemærke for Bonnets identitet for tilflyttere og turister. I nærområdet ligger der nemlig flere historiske anlæg fra vikingetiden.

Borgen kommer til at være bygget af træ fra top til bund, og så kommer den til at være udsmykket med figurer fra vikingetiden som for eksempel Midgårdsormen.

Gymnasielæreren skyder på, at Vikingeborgen kommer til at koste mellem en og ti millioner kroner.

Projektet sker i et samarbejde med Bonnet Borgerforening, Lemvig Kommune, Lemvig Beton og Jysk Energi.

Som tak for indsatsen får eleverne fra 2. B lov til at holde deres studenterfest i Vikingeborgen, når de bliver færdige som studenter i sommeren 2025.