Martin har sejlet sin kutter til Aalborg i protest mod overvågning: - Vi er ikke kriminelle

En flåde af fiskekuttere er her til morgen sejlet i samlet trop til Aalborg for at markere deres utilfredshed med kameraovervågning af fiskeriet.

Martin Kynde på havnen i Aalborg.
Martin Kynde på havnen i Aalborg.
Foto: Helle Kristensen, Danmarks Fiskeriforening.

En stor flok utilfredse fiskere er fredag samlet i Aalborg for at mødes med fiskeriminister Mogens Jensen (S). 

Fiskerne er sejlet dertil i samlet flok i cirka 40 fiskekuttere for at markere deres utilfredshed med regeringens indførsel af kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat.  

Én af de fiskere, der skal mødes med ministeren, er 26-årige Martin Kynde, der har sin egen fiskekutter i Thyborøn.

Selvom han udelukkende fisker i Skagerrak og Østersøen, har han taget turen til Aalborg for at vise sin støtte til de fiskere, der fremover skal have et kamera med ombord. 

- Jeg vil gerne være med til at protestere mod de skide planer. Det kan godt være, det kun gælder for Kattegat nu, men det er ikke til at vide, hvornår det også rammer os i Skagerrak, siger Martin Kynde.

Mistænkeliggørelse af fiskeriet

Han kan ikke forstå, hvorfor kollegaerne i Kattegak skal have filmet deres fangst. 

- Vi føler, vi bliver mistænkeliggjort. Vi er ikke kriminelle, men det er som om, politikerne ikke er helt enige i det. Det er i hvert fald de signaler, de sender, mener Martin Kynde.

Han påpeger, at der i forvejen er rigtig mange regler og kontrol af fiskerne. 

Fiskekutterne lagde til kaj i området ved Musikkens Hus og Utzon Centeret.
Fiskekutterne lagde til kaj i området ved Musikkens Hus og Utzon Centeret.
Foto: Helle Kristensen, Danmarks Fiskeriforening.

- Vi skal melde ind to timer, inden vi er i havn, når vi er i havn, og når vi er færdige med at losse. Vi har landingsforpligtigelse og logbogsmeldinger. Jeg synes, det går den forkerte vej, siger Martin Kynde. 

Det var tilbage i december måned 2019, at Miljø- og Fødevareministeriet besluttede at indføre elektronisk monitorering af fiskefartøjer.

Det betyder, at myndighederne ved hjælp af eksempelvis kameraovervågning vil kontrollere, hvilke arter der bliver fanget og den præcise størrelse på fiskene. 

Sikre mere bæredygtigt fiskeri

Dengang lød begrundelsen fra fiskeriminister Mogens Jensen (S), at den elektroniske monitorering skal sikre en mere moderne, mere grøn og mere bæredygtig fiskeriforvaltning. 

Det giver Martin Kynde dog ikke meget for.

Fiskerne var mødt talstærkt op. 
Fiskerne var mødt talstærkt op. 
Foto: Helle Kristensen, Danmarks Fiskeriforening.

Spurgt til, om det ikke er ligegyldigt, at fiskekutternes fangst bliver overvåget, hvis fiskerne allerede følger reglerne, svarer han:

- Vil den menige dansker og politiker overvåges i det daglige arbejde? Vi får at vide, at de vil filme fangsten – ikke fiskerne – men det sender stadigvæk et uheldigt signal, og vi bliver mistænkeliggjort, siger han.

Vil tages med på råd 

Fiskernes håb er, at fiskeriministeren vil lytte til fiskernes frustration.

- Jeg håber, ministeren får øjnene op for, at det er noget lort, han har lavet. Det er nok usandsynligt, at det bliver trukket tilbage, men vi håber til det sidste. Vi kæmper for at få ham til at indse, at vejen frem ikke er endnu mere overvågning, siger han. 

Fiskeskipper Thomas Christiansen fra Læsø er talsmand for de fiskere, der deltager i dagens møde med ministeren.

Han fortæller, at fiskernes frustration også bunder i, at branchen ikke føler, den bliver taget med på råd. 

- Jeg kender ingen fiskere, der ikke i en eller anden grad bekymrer sig om, hvad regeringen finder på næste gang. Vi forsøger, så godt vi kan, at holde hovedet oven vande, trods det faktum, at vi konstant bliver pålagt ændringer, der ikke bare har betydning for vores arbejdsdag, men i værste fald kan betyde, at vi mister evnen til at skabe stabile rammer for vores familie i vores hverdag, siger han. 

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) holder møde med fiskerne fredag formiddag. 

0:28
Fiskere vil ikke videoovervåges.