Naturfredningsforening om storkevandhuller: - Vi har ikke vetoret
Det er ikke Danmarks Naturfredningsforening, der har sagt nej til vandhullerne ved Bækmarksbro. Det er en stor misforståelse, mener de.
I går kunne TV MIDTVEST bringe historien om, at Danmarks Naturfredningsforening havde sagt nej til, at Storkene.dk og Per Fjeldgren måtte lave 21 vandhuller i Flynder Ådal, der kunne gavne storkenes forhold.
Men det passer ikke, siger lokalformand for Naturfredningsforeningen i Lemvig, Jens Johan Brogaard.
- Vi har ikke vetoret. Det, der er sket, er, at Lemvig Kommune har været skeptiske overfor projektet og ment, at projektet vil medføre en anke af Danmarks Naturfredningsforening, fortæller formanden.
I Danmark findes der en naturbeskyttelseslov, og i paragraf tre står der, at bestemte naturtyper skal have særlig beskyttelse. Sådan en naturtype findes der i Flynder Ådal, hvor Per Fjeldgren og Storkene.dk ville etablere vandhuller, og derfor vil det kræve en dispensation for at lave vandhullerne.
Som en naturfredningsforening er Jens Johan Brogaards og resten af foreningens udgangspunkt derfor, at området ved Bækmarksbro skal beskyttes.
- Når vi anker, får vi typisk medhold i en stor procentdel af sagerne. Når kommunne har været skeptisk, så er det, fordi den nok ikke har de store chancer, fortæller Jens Johan Brogaard.
Der er sket en misforståelse
Det er i forbindelse med dispensationen, at der er sket en misforståelse.
Når en kommune sender et forslag ud med dispensation om at lave om på et naturområde, som eksemplet er med vandhullerne, så har Naturfredningsforeningen og andre interesserede fire uger til at vurdere forslaget. Hvis de finder dispensationen urimelig, kan de anke den til Miljø- og Fødevareklagenævnet, der foretager den endelige vurdering.
Men Danmarks Naturfredningsforening har ikke fået en dispensation for området omkring Flynder Ådal at forholde sig til endnu. Per Fjeldgren og Storkene.dk forsøgte at få en forhåndsgodkendelse fra den nationale afdeling af Naturfredningsforeningen, men uden held
- Storkefolket kontaktede sagsbehandleren, som vi har ansat til at forsvare paragraf 3. Han svarer selvfølgelig, at paragraffen skal forsvares, fordi det er altid udgangspunktet, fortæller Jens Johan Brogaard.
Det er dette svar, som lagde til grund for Per Fjeldgrens udtalelser i søndagens artikel.
Det skal gøres ordentligt
De 21 Vandhuller, som storkefolket ønsker i Flynder Ådal, har derfor stadig en chance for at blive etableret ifølge begge parter i sagen.
- Vi har stor sympati for storkefolkets indsats, så vi sagsbehandler på sagen. Vi skal bare sørge for, at det gøres ordenligt, så vi ikke møder modstand med vores forslag, siger Thomas Damgaard, der er chef for Natur & Miljø i Lemvig Kommune, der sammen med storkefolket vil udarbejde forslaget.
Dispensationen fra Lemvig Kommune, skal udformes sådan, at der tages højde for alle miljømæssige udfordringer, så paragraf tre-området beskyttes optimalt.
- Det kan godt være, at det er blevet forstået sådan, at Danmarks Natufredningsforening vil være imod det. Hvis ikke det bliver gjort ordenligt, så vil de selvfølgelig klage, og det skal vi så sørge for, at de ikke gør, fortæller Thomas Damgaard.
Selvom storkefolket altså fik et nej i første omgang, så er der altså stadig muligheder for, at storkene omkring Bækmarksbro kan få nogle bedre vilkår at finde føde i.
- Det grundlæggende er, at nogle er kommet med forhastede udlægninger. Men det er jo fint, at de vil gøre noget godt for naturen. Vi skal bare sikre, at det gøres på den rigtige måde, siger Jens Johan Brogaard, der er lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening.
Et samarbejde er på vej
Ifølge Thomas Damgaard fra Lemvig Kommune, så er der stadig gode chancer for at få vandhuller til Flynder Ådal.
- Vi skal lave en dispensation, som er indenfor lovens rammer, så de grønne foreninger og organisationer ikke vil anke til klagenævnet. I det konkrete tilfælde, hvor det tjener et ædelt formål, der tænker jeg, at Naturfredningsforeningen vil støtte forslaget, siger en fortrøstningsfuld Thomas Damgaard.
Jens Johan Brogaard vil dog ikke udtale sig om, hvor vidt han tror, sagen vil blive anket eller ej af Naturfredningsforeningen.
- Det er der ingen svar på, for hvis der kommer et forslag, tager vi ud og ser på stedet. Derefter foretager vi en vurdering.
Den lokale formand oplyser, at der på onsdag er bestyrelsesmøde i Danmarks Naturfredningsforening. Her vil Jens Johan Brogaard komme med et forslag om et møde, hvor han vil samle storkefolket, Lemvig Kommune samt hans egen forening, hvor de sammen kan finde en løsning.