Nu skal havbunden til kommende energi-ø udforskes: Første skib stævner ud fra Thyborøn søndag aften
I dag sejler det første skib ud fra Thyborøn Havn for at undersøge havbunden til en kommende energi-ø i Nordsøen.
Fra i dag, søndag, og frem til oktober er de indledende undersøgelser i gang til det, der på sigt er planen skal levere strøm svarende til ti millioner husstandes forbrug.
I februar blev et bredt politisk flertal enige om rammerne for en såkaldt energi-ø, der skal ligge 80 kilometer ud for Thorsminde, hvor der er optimale forhold for havvindkraft.
- Det her skib skal simpelthen ud og undersøge havbunden hundrede meter nede på tusind kvadratkilometer, siger Hanne Storm Edlefsen, der er vicedirektør i Energinet
Den kunstigt anlagte ø bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt til en pris på hele 210 milliarder kroner, hvilket svarer til 5,5 Storebæltsbroer i 2018-priser.
- Både vindmøllerne og øen skal stå på havbunden, og derfor skal vi tage en masse billeder og screene hele den her havbund, siger Hanne Storm Edlefsen.
30-40 mand er ombord på skibet. Meningen er, at man fra øen kan samle og fordele strømmen direkte til forbrugerne i hele Europa.
- Der er kun et lille vindue, hvor vejret er til disse undersøgelser, så vi skal gøre det i år frem til oktober og så gentage processen igen næste år, siger vicedirektøren.
I første omgang skal over 200 kæmpe-vindmøller placeres omkring øen og levere grøn strøm, der svarer til tre millioner husstandes forbrug.