Surfere i opråb over gift i havet: - Vi har prøvet at blive syge af at surfe

Virksomheder som FMC, det tidligere Cheminova, udleder farlige kemikalier til havet gennem spildevandet.

Der blev lørdag demonstreret på stranden i Thyborøn.

Børn og voksne, surfere, Danmarks Naturfredningsforening, turister og lokale. Tæt på hundrede mennesker var i dag mødt op på stranden ved Thyborøn for at protestere over, at der flere steder i landet bliver ledt gift ud i havet.

Initiativtager Nikolai Sørensen har selv oplevet at blive dårlig efter en surftur lidt syd for Thyborøn i nærheden af det område, hvor det tidligere Cheminova - kemiproducenten FMC Corporation, udleder sit spildevand i Vesterhavet.

 - Ikke lige her i Thyborøn, men nogle kilometer sydpå har nogle af os prøvet at blive syge af at surfe. Vi fik en grim hoste, og det var egentlig grunden til, at vi startede det her, forklarer Nikolai Sørensen, som til daglig arbejder som kysttekniker ved Kystdirektoratet.

Martin Sell på 14 år, Birk Thilkjær Ditlevsen på ni år og Dan Ditlevsen var nogle af dem, der mødte op til lørdagens demonstration.
Martin Sell på 14 år, Birk Thilkjær Ditlevsen på ni år og Dan Ditlevsen var nogle af dem, der mødte op til lørdagens demonstration.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

 - Det er uhyggeligt og dystopisk at tænke på, at vores børn måske ikke kan hoppe i havet uden at blive syge i fremtiden, mener han.

Udleder renset spildevand med kemikalierester

FMC Corporation, som er en af de virksomheder, surferne og Danmarks Naturfredningsforening mener er skyld i et dårligt havmiljø, har på det seneste været i pressens søgelys. Virksomheden udleder renset spildevand, der indeholder rester af farlige kemikalier lige ud i Vesterhavet. 

Det er en overtrædelse af de nuværende miljøregler fra EU, men fordi Miljøstyrelsen er bagud med at revurdere danske virksomheders miljøgodkendelser, opererer FMC Corporation under en forældet miljøgodkendelse fra 2006.

Og det er ikke godt nok, mener dagens demonstranter.

 - Det er egentlig ret simpelt. Vi vil ikke have gift i vores havmiljø, understreger Nikolai Sørensen, som sammen med en snes andre surfere i dag derfor lavede en såkaldt "paddle-out", hvor de dannede en ring i vandet og plaskede, som et manifest for at skabe opmærksomhed omkring problemet.

Både store og små deltog i demonstrationen. Theo Vidbæk på fem år havde taget turen fra Tranbjerg for at være med.
Både store og små deltog i demonstrationen. Theo Vidbæk på fem år havde taget turen fra Tranbjerg for at være med.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Politikere har nølet

Også Danmarks Naturfredningsforening var i dag med til arrangementet.

 -  Problemet er ganske katastrofalt, siger Kristian Tikjøb Olsen, som er lokalformand i Lemvig. 

 - Vi skal have stoppet de her udledninger. Det er det, det drejer sig om, mener han.

Miljøministeriet har for nyligt nedsat en taskforce, som skal få tempo på Miljøstyrelsens arbejde med at revurdere virksomhedernes miljøgodkendelser. Og det er på høje tid, mener Kristian Tikjøb Olsen.

 - Jeg synes, vi har haft et meget nølende miljøministerium, som har forsøgt at tilpasse sig virksomhedernes ønsker i stedet for naturens ønsker.

 - Nu regner jeg med, at politikerne er blevet råbt så meget op, så nu bliver der handlet. Og hvis der kommer en taskforce, skal den bare i gang hurtigst muligt, understreger han.

TV MIDTVEST har været i kontakt med FMC Corporation. De ønsker ikke at kommentere artiklen. 

Både Miljøministeriet og Socialdemokratiets miljøordfører, Anne Paulin fra Skive, henviser til, at der nu er nedsat en task force.