Udvalgsformand ærgrer sig over top fem-placering
Der er store kommunale forskelle på, hvor mange borgere, der bliver tilkendt førtidspension. I Lemvig Kommune er tallet det dobbelte af flere nabokommuner. Det er et problem for retssikkerheden, lyder kritikken.
Bor du i Lemvig Kommune, er der væsentlig større chance for at få førtidspension, end hvis du bor i eksempelvis Ringkøbing-Skjern Kommune.
Faktisk dobbelt så stor.
- Det ærgrer mig voldsomt. Og det gør det ud fra tesen, at folk, der har det godt, gør det godt. Derfor ser jeg med mørke øjne på det her. Kan vi få folk i arbejde og få det bedre, så kan de også få et bedre liv, lyder det fra Jens Lønberg Pedersen, der er konservativ formand for Lemvig Kommunes arbejdsmarkeds- og integrationsudvalg.
Og tendensen går igen flere steder i landet, hvor der er store kommunale forskelle. Det viser en ny analyse fra de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation, SMVdanmark, skriver TV 2.
Spørger man SMVdanmarks underdirektør for politik og analyse, Alexander Søndergaard, er tallene ”stærkt bekymrende”.
- Vi kan som samfund ikke være tjent med, at en kommune sender dobbelt så mange borgere på permanent offentlig forsørgelse sammenlignet med nabokommunen, siger han til TV 2.
I Lemvig Kommune lyder det dog, at man prøver alle de alternativer man kan, før løsningen hedder førtidspension.
- Jeg ved, at vores jobcenter og vores virksomheder gør et stort arbejde. Vi bruger meget tid på at strikke nogle individuelle træningsbaner sammen for at få dem tilbage på arbejdsmarkedet, siger Jens Lønberg Pedersen, der er formand for arbejdsmarkeds- og integrationsudvalget.
Hvorfor lykkedes I så ikke bedre?
- Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke lykkedes. Men vi har nogle erhverv, som tager hårdt på vores borgere, og derfor får de tildelt den her førtidspension.
- Vi skal se på, om vi kan gøre noget som helst, anerkender udvalgsformanden.
Et problem for retssikkerheden
På Roskilde Universitetet er velfærds- og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve kritisk overfor, om man helt kan tage højde for kommunernes forskellige sociale sammensætning.
Men uanset hvad er forskellene iøjnefaldende, understreger professoren.
- Der er tilsyneladende forskel på, hvordan man tildeler førtidspension ude i landets kommuner. Og det har der måske altid været, siger han.
Ifølge både SMVdanmark og Bent Greve skal forklaringen findes i, at hver enkelt kommune fører loven på området ud i livet på forskellige måder.
- Det er jo et problem for retssikkerheden, at man ikke kan være sikker på at få samme behandling i landets kommuner. Men det tror jeg omvendt heller aldrig, man kan få, siger han.
Både han og SMVdanmark foreslår at samle vurderingerne hos én enkelt national myndighed.
- I dag har kommunerne 98 forskellige måder at håndtere førtidspension på, og det er alt for vilkårligt, siger Alexander Søndergaard, underdirektør for politik og analyse i SMVdanmark.
I Lemvig Kommune tror man dog ikke på at fjerne opgaven fra de enkelte kommuner.
- Personligt tror jeg ikke på det. Jeg synes, at vi har meget hånd om vores borgere. Vi kender deres forcer og deres svagheder, og skal det styres fra et centralt sted, så tror jeg, at vi får en endnu større stigning, end vi ser i dag, lyder det fra Jens Lønberg Pedersen, der er konservativ formand for Lemvig Kommunes arbejdsmarkeds- og integrationsudvalg.