Svindler kaldte Karen en gammel kælling: - Så blev jeg gal!

Svindlere forsøgte over telefonen at narre penge fra 83-årige Karen Bæk Hansen. Nu kommer Midt- og Vestjyllands Politi med opfordring til ældre og pårørende til ældre.

Privatfoto.
Privatfoto.

En aften fik Karen Bæk Hansen fra Sdr. Nissum et opkald på sit fastnetnummer. 

- Der er en, der er ved at hacke din bank, sagde stemmen i den anden ende. 

"Jonas" udgav manden sig for at hedde, og han havde brug for hendes kontonummer for at hjælpe hende. 

- Han var veltalende og flink, men jeg vidste jo godt, at det ikke var sandt, siger hun. 

14 dage senere ringede den såkaldte "Jonas" igen. 

- Jeg kunne høre det på stemmen med det samme, siger Karen Bæk Hansen. 

Han ringede igen for at sige, at der var nogen, der var ved at hacke hendes bank. 

- Så sagde jeg: "Jonas, det kan godt være, jeg er en gammel kone. Men jeg kan godt huske dig. Hvad i himlens navn bilder du dig ind," forklarer Karen Bæk Hansen.

Fra den anden ende af røret lød det, at "Jonas" ville hjælpe hendes med hendes konto hos Nordea. Men Karen Bæk Hansen har slet ikke Nordea, hvilket hun fortalte "Jonas" i telefonen. 

- "Årh, din gamle kælling," sagde Jonas så. 

- Og der blev jeg bare gal på ham, siger Karen Bæk Hansen. 

Manden i telefonen arbejder nemlig ikke for Karen Bæk Hansens bank, og i telefonen fortalte han, at han slet ikke hed Jonas. 

Han er en af dem, der i daglig tale bliver kaldt falske bankbude. Det er dem, der forsøger at franarre penge fra borgere ved at ringe og udgive sig for at være fra banken. 

Karen Bæk Hansen lod sig ikke narre, men hun tænker over, hvad der kunne være sket, hvis "Jonas" havde fået fat i en anden end hende. 

- Han kunne jo have fundet en, der ikke kunne hitte ud af, at det var fis og ballade, siger Karen Bæk Hansen. 

Politiet: Skjul dit telefonnummer

Midt- og Vestjyllands Politi oplever flere sager med såkaldte falske bankbude, og politiet opfordrer derfor nu pårørende til at hjælpe seniorer i ens familie og netværk med at få udeladt telefonnummer, navn og adresse fra de åbne telefonlister på eksempelvis krak.dk eller oplysningen.dk

- Vi tror, at svindlerne finder mange af de ældre medborgere på de åbne lister på internettet, hvor ens telefonnummer ligger frit frem. Ved at få udeladt nummeret, mindsker vi muligheden for, at de bliver udpeget og ringet op, siger politikommissær Susanne Kiel Nielsen, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet.

Politiet oplyser også, at man kan være opmærksom på sine sociale medier. Her kan det være en god idé at skjule sine oplysninger om alder, venner og bopæl. Derudover er det også vigtigt, at man siger det højt og snakker om det med nogen, hvis man oplever at blive snydt. 

- Jo mere man snakker om, at man bliver snydt, jo mere er det i ens bevidsthed, siger Susanne Kiel Nielsen. 

Susanne Kiel Nielsen