15-årige Hjalte var ikke i tvivl om coronavaccinen: - Jeg synes, det er vigtigt at støtte op

Siden midten af juli har det været muligt for de 12 til 15-årige at få en coronavaccine. Region Midtjylland er den region i landet, hvor flest unge har taget imod tilbuddet.

2:49
Opbakningen til coronavaccinen blandt de 12-15 årige er størst i Region Midtjylland sammenlignet med resten af landet.
Foto: Privatfoto

Med præcis én måneds mellemrum har 15-årige Hjalte Bargmann Westeraa fra Mejrup ved Holstebro lagt overarm til et lille stik.

- Jeg har sagt ja, fordi jeg synes, det er vigtigt at følge, hvad samfundet og især hvad vores statsminister siger, vi skal gøre som samfund, og støtte op om det, lyder det fra teenageren umiddelbart inden, han får sit sidste skud Pfizer-vaccine på vaccinationscentret i Holstebro.

Han er dermed færdigvaccineret og en del af de 53,3 procent af alle unge i Region Midtjylland, der har fået første stik.

Men der er store regionale forskelle på, hvor mange af de 12 til 15-årige, der har fået første stik.

I Region Hovedstaden er tallet 44,3 procent. Altså har ni procent flere af de midt- og vestjyske unge taget imod tilbuddet om en coronavaccine sammenlignet med deres jævnaldrende i hovedstadsområdet.

Familie og venner påvirker beslutningen

For Hjalte Bargmann Westeraa tog det et par uger at beslutte sig for, om han ville takke ja eller nej til sundhedsmyndighedernes tilbud.

- Jeg skulle lige læse igennem i forhold til hvilke fordele og ulemper, der var. Og så fik jeg nogle gode og seriøse snakke med folk omkring mig - blandt andet min mor, fortæller han.

Og netop snakken med venner og familie er med til at påvirke os til, om vi er for eller imod coronavaccinen. Såder lyder det fra Gitte Thybo Pihl, der er underviser og forsker i anvendt sundhedsforskning, blandt andet i forældres holdninger til vaccination.

- Holdninger i familien, vennegruppen og klassen kan have stor betydning for, om man lader sit barn vaccinere, så derfor ser vi også nogle lokale og regionale variationer i forhold til vaccinationstilslutningen, forklarer Gitte Thybo Pihl, der til daglig underviser på sygeplejeuddannelsen på UCL i Vejle.   

Har savnet hverdagen

For Hjalte Bargmann Westeraa spillede den lange og for ham meget deprimerende tid med coronanedlukning, hjemmeskole, isolation og PCR-test også ind på hans beslutning om at blive vaccineret.

- Hjalte gik jo derhjemme som en løve i et bur, for han er jo vant til at komme ud hver dag og træne, så det har bare været hårdt, fortæller hans mor, Sys Westeraa, der ikke på noget tidspunkt har været bekymret for at lade sine børn vaccinere.

- De har fulgt deres vaccinationsprogrammer fra de var små, og kan man forebygge noget, så er jeg ikke i tvivl.

Hjalte Bargmann Westeraa er nu færdigvaccineret. For ham betyder det mere frihed og en mere normal hverdag.

- Jeg skal være sammen med vennerne, ud at ro og dyrke de aktiviteter, jeg normalt gør i hverdagen. Det har jeg savnet virkelig meget.