Aktionstal: Livreddende aktioner ved Søndervig og Hvide Sande

Selvom vejret i uge 29 var mindre sommeragtigt, så havde livredderne travlt. 562 gange var livredderne i Midt- og Vestjylland i aktion.

Tidligere på sommeren var TV MIDTVEST på besøg hos livredderne i Thorsminde.
Tidligere på sommeren var TV MIDTVEST på besøg hos livredderne i Thorsminde.
Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

To ud af tre livreddende aktioner i uge 29 i Danmark fandt sted på strande i Midt- og Vestjylland. 

- Søndervig Strand den 18. juli: Livredderne ser en yngre man blive væltet omkuld af bølgerne og henter ham efterfølgende ind på land. Manden er bevidstløs og har besværet, men dog normal vejrtrækning. Livredderne sørger for ekstra ilt, hvilket giver ham bevidstheden tilbage, og smertestimulerer, indtil den tilkaldte ambulance ankommer. Ved overlevering til ambulancen kan manden stå selv med støtte og svare kort på spørgsmål.

Hvide Sande Sydstrand den 15. juli: En kitesurfer er faldet ned 150 meter ude i vandet et lille stykke uden for livreddernes primære område. En af livredderne, der er ude at træne på et rescue board, padler over til kitesurferen, som er uden redningsvest og har brug for hjælp. Linerne til kiten er knækket, så kitesurferen har frigjort sig selv og er godt træt. Livredderen får bjærget kitesurfer og udstyr ind gennem brændingen på sit board.

Ved begge tilfælde har de uheldige badegæster valgt en strand, der var bemandet med livreddere. Et valg der uden tvivl har haft indflydelse på, at de blev hjulpet ud af deres problemer i vandet. 

Mange mindre aktioner

Udover de livreddende aktioner var der på de midt- og vestjyske strande 15 førstehjælpsaktioner, 53 forebyggende aktioner samt 492 oplysende indsatser. 

I denne uge lover vejrguderne sommervejr på grænsen til en hedebølge. Det betyder med garanti flere gæster på de danske badestrande. Og med mange gæster, så er der god grund til at rette sig efter de anvisninger TrygFondens Kystlivredning har. 

- Vi opfordrer til, at man bader i livreddernes primære zone, som er markeret med rød-gule flag. Det er det område mellem flagene livredderne holder særligt øje med, fortæller Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning. 

- Den største sikkerhed får du ved at bade der, hvor livredderne holder skarpt øje. De har både udstyret og er specialtrænet i at træde til ved både mindre alvorlige hændelser, og når der er fare for badegæsternes liv, siger Michael Iwersen. 

På landsplan var TrygFondens Kyslivredning i aktion i alt 7.136 gange i løbet af uge 29. 

Vær opmærksom

I denne uge, med høje varmegrader, er et af de bedste råd, at drikke rigeligt med væske. Folk i væskemangel er et problem livreddere hvert år oplever på landets strande. 

Selvom man er på en strand med livreddere, så er det altid en god ide at undersøge de aktuelle badeforhold. Også her kan de lokale livreddere være med til at hjælpe. 

- På en almindelig dag med gode badeforhold hejser livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet. Bliver det gule flag hejst, er der forhold, man skal være særligt opmærksom på, og er der rødt flag, frarådes al badning. Det sker fx, hvis vandet er forurenet. Men er du det mindste i tvivl om noget, så kom hen og få en snak med os livreddere. Det er du altid meget velkommen til, siger Michael Iwersen.

0:51
Trygfondens kystlivredning fik en stille start på sæsonen ved de midt- og vestjyske strande.