Alle mink blev aflivet uden anbefaling fra SSI: - Jeg er dybt rystet
Det var ikke Statens Serum Institut, der anbefalede, at alle mink skulle aflives. Det fortæller Kåre Mølbak nu til Jyllands-Posten.
Den 4. november blev en skelsættende dag for alle danske minkavlere. Det var dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen tonede frem på tv-skærme landet over med beskeden om, at samtlige danske mink skulle aflives - heriblandt avlsdyr.
Beskeden fra regeringen lød, at beslutningen var baseret på en risikovurdering fra Statens Serum Institut, men nu fortæller faglig direktør i instituttet, Kåre Mølbak, så til Jyllands-Posten, at risikovurderingen ikke siger noget om risikoen ved at lade avlsdyrene overleve.
- Man kan ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene leve, fortæller han til avisen.
Nødvendigt at aflive avlsdyr
Avlsdyrene er hele fundamentet for minkbranchens overlevelse, og derfor er netop den type dyr også blevet debatteret vidt og bredt de seneste måneder. På pressemødet 4. november fortalte Mette Frederiksen om fund af muteret coronavirus i mink, og da det kunne være til fare for en kommende vaccine, blev det besluttet, at også avlsdyr måtte lade livet.
- For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene. Vurderingen fra Statens Serum Institut er klar: En fortsat minkavl under den igangværende epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner, lød det på det pressemøde fra statsministeren.
Konklusionen om at det ikke er muligt for danske minkavlere at bevare avlsdyr, er dog ikke noget, hun har kunnet læse i risikovurderingen fra Statens Serum Institut.
Kåre Mølbak fortæller, at instituttet ikke skulle komme med forslag til mulige løsninger, men i stedet kun koncentrere sig om at vurdere risiko for coronasmitte blandt mink.
- Vi har således ikke taget stilling til forskellige løsninger, eksempelvis permanent forbud mod al hold af mink, midlertidigt forbud mod produktion men tilladt opretholdelse af en mindre mængde avlsdyr samt andre mulige løsninger. Man kan således ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene overleve, idet der ikke er spurgt specifikt til dette, fortæller Kåre Mølbak til Jyllands-Posten.
- Jeg er dybt chokeret
Både Venstre og De Konservative har tidligere kritiseret regeringen for at fjerne et helt erhverv uden at have undersøgt alternativerne til bunds.
Derfor er det heller ikke rosende gloser, regeringen får med på vejen fra den borgerlige fløj, efter det er kommet frem, at det ikke var Statens Serum Institut, der anbefalede at nedlægge minkbranchen.
- Jeg er dybt chokeret. SSI var det grundlag, som regeringen baserede sin beslutning på, og nu går Kåre Mølbak så ud og siger, at han ikke har givet rådgivning til at slå alle mink ned, siger Thomas Danielsen, der er folketingsmedlem for Venstre.
- Han siger kun noget om risikoen ved at opretholde det nuværende niveau af minkproduktion. Det her er bare endnu en løgn fra regeringen, og det er bare rystende, lyder det.