Bæverne ødelægger træer for en formue
Der kommer flere og flere bævere til, så mange at de nu udgør en trussel mod den vestjyske natur.
De flittige dyr gnaver så voldsomt i træer og beplantning, at der hver dag ødelægges store arealer i private skove og plantager. Skader, som de berørte lodsejere nu vil have staten til at erstatte.
Skovforvalter Bent Albertsen ryster på hovedet over bæverens hærgen. Han er med egne øjne set, hvordan den har ødelagt træer i et skovområde vest for Nees.
- Den har gnavet alle træerne i stykker ca. 20-25 meter fra grøften og ind mod skoven, fortæller Bent Albertsen.
Sammenlagt fire hektar med træer er ødelagt af bæverne, som også gør livet surt for lodsejerne ved at bygge dæmninger i vandløb og grøfter.
Blev genudsat i naturen
Bæverene blev i 1999 genudsat i den danske natur i statens skov i Klosterheden. Siden da har dyret bredt sig i Vestjylland, og er nu en reel trussel mod den private skovdrift.
- Hvis man kigger på hvordan skoven kommer til at se ud efterfølgende, så bliver den i princippet helt uproduktiv i forhold til det, der var udgangspunktet for skovejerne, forklarer Peter Arnold Busck, der er bestyrelsesmedlem hos Dansk Skovforening.
Det er stadig for tidligt at gøre de samlede økonomiske tab op, men der står millioner af kroner på spil for de vestjyske skovejerne.
- I øjeblikket handles skov i de områder til imellem 120 og 150 tusinde kroner pr. hektar. Så det er betydelige summer vi snakker om, hvis de ligepludselig ikke kan producere tømmer mere, uddyber Peter Arnold Busck.
Politisk indgreb
Bævernes angreb på naturen gør indtryk blandt andre regeringspartiet Venstre, som gerne ser, der kommer økonomisk hjælp til de trængte lodsejere i en ny forvaltningsplan.
- Den skal sikre, at vi både kan flytte bæveren, regulere bæveren og at vi kan sikre kompensation til de lodsejere, som bliver udsat for bæverens hærgen, siger Venstres Thomas Danielsen.
Og hos de vestjyske lodsejere der afventer de utålmodigt initiativer, som kan afhjælpe de voksende udfordringer med bæveren.
- Hvis det er sådan, at bæverne får ro til at boltre sig som de vil, så er det i hvert fald et rigtig stort problem, siger Skovforvalter Bent Albertsen.