Bekymret ledende overlæge om sundhedsvæsenet: - Er det hele på vej til at kollapse?

Torsdag stod en række læger og sygeplejesker frem i en TV 2-dokumentar og berettede om et sundhedsvæsen under pres. En ledende overlæge fra Regionshospitalet Holstebro kan i den grad nikke genkendende til problematikken.

2:27
Arbejdspresset er enormt, fortæller ledende overlæge, der ikke i sine 20 år har oplevet lignende.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Maiken Milly Howard er ledende overlæge på urinvejskirurgisk afdeling på Regionshospitalet Holstebro. Aldrig før har hun oplevet travlhed i så høj grad som lige nu. 

- Jeg har ikke oplevet vores system nogensinde have det så hårdt, og jeg har trods alt været i det i 20 år. Så jeg er faktisk bekymret. Det må jeg sige. Er det sådan, at det hele bare lige pludselig kollapser fuldstændig, eller hvor er vi på vej hen?, siger Maiken Milly Howard. 

Det er både sygeplejersker, læger og sekretærer, der løber stærkt. For alt imens patienter og opgaver bliver flere, følger antallet af medarbejdere ikke denne udvikling. Tværtimod. Lige nu mangler Maiken Milly Howard alene seks speciallæger. 

- Vi vil meget, meget gerne ansætte speciallæger, men de er der simpelthen ikke. Så vi stjæler lidt fra hinanden lige nu. Hvis vi ansætter en urologisk speciallæge, tager jeg fra en anden afdeling, som så også har et problem, lyder det fra den ledende overlæge. 

Maden kommer for sent 

I går stod en stribe af læger og sygeplejerske frem i TV 2’s dokumentar ”Opråb fra Sygehuset”. De beretter også om et sundhedsvæsen under stort pres.

Dette bekræftes af tal i en netop offentliggjort arbejdsvilkårsundersøgelse fra Overlægeforeningen. Her svarer 8 ud af 10 af adspurgte overlæger i Region Midt, at der ikke er personale nok i forhold til antallet af patienter og opgaver.

Personalets travlhed i hverdagen er bestemt også noget, som de indlagte patienter mærker til. Niels Kristensen Højgaard har været indlagt på urinvejskirurgisk i 10 dage - lang nok tid til, at den 91-årige pensionist kan konkludere, at personalet løber stærkere, end de burde.

- Jeg oplever, at personalet har meget travlt. Når man bestiller mad, får man det altid for sent, siger Niels Kristensen Højgaard. 

Meget alvorlig situation

Henrik Gottlieb Hansen er formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, hvor han er valgt ind for Socialdemokratiet. Han er klar over situationens alvor, og derfor arbejder man allerede nu fra regionens sidde på at forbedre situationen. 

 - Det gør et meget stort indtryk på mig, at situationen er, som den er. Det er den mest alvorlige situationen, vi har stået i, mens jeg har haft med sundhedspolitik at gøre. 

Situationen taget i betragtning er der ifølge Henrik Gottlieb Hansen brug for at gøre noget på både kort og lang sigt. 

- På den korte bane er vi i gang med et udredningsarbejde, hvor vi undersøger, om der er andre faggrupper, der kan komme ind og aflaste. Derudover har vi lige nu en fuldtidspolitik, men vil også gerne ansætte folk på deltid, siger Henrik Gottlieb Hansen. 

- Og så er der hele uddannelsesproblematikken, hvor vi lider under, at der i en årrække ikke blev uddannet nok personale, og det er et sted, hvor der er sat ind nu, uddyber han. 

Alt imens politikerne søger løsninger, forsøger de at holde skruen i vandet på urinvejskirurgisk afdeling i Holstebro. 

- Vi prøver at gøre, hvad vi kan for at passe på vores personale, men jeg er alvorligt bekymret på sygehusets vegne - ikke kun min afdeling eller Holstebro, men hele landet, afslutter ledende overlæge Maiken Milly Howard.