Beredskabschef forudser flere ulykker - ingen hjælp fra minister

Med den grønne omstilling stiger risikoen for flere komplekse og alvorlige ulykker. Og det er beredskabet slet ikke uddannet til at håndtere, lyder det fra en beredskabsdirektør.

0:27
Beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund frygter flere ulykker som denne, hvor der i oktober gik brand i en lastbil lastet med iltflasker mellem Nørre Snede og Tørring.

Beredskabet kunne ikke gøre noget, da en lastbil lastet med iltflasker tidligere i år brød i brand mellem Nørre Snede og Tørring.

Sådanne situationer kan vi risikere at se endnu flere af, hvis ikke det kommunale beredskab får et løft.

Sådan lyder advarslen fra beredskabschef ved Brand & Redning MidtVest, Kim Bjerg Wemmelund, i dag i Jyllands-Posten.

- Jeg frygter, at vi en dag kommer til kort, fordi jeg kommer ikke til at sætte vores brandfolk ind, hvor det er farligt, siger han til TV MIDTVEST.

Med flere komplekse opgaver efterlyser Kim Bjerg Wemmelund mere uddannelse og nyere teknologi til det kommunale beredskab, der som de første rykker ud ved uheld, ulykker og katastrofer.

- Der er ikke penge nok til at lave et forsvarligt beredskab i fremtiden, siger han. 

Grøn omstilling øger brandfare 

Med indtoget af blandt andet bilbatterier, biogasanlæg og grønne brændstoffer stiger brandfaren, lyder det fra Kim Bjerg Wemmelund. 

- Vi har et godt set-up til hverdagshændelser. Men tingene ændrer sig lige nu og bliver mere komplekse. Det bliver vi nødt til at uddanne til, siger han og peger eksempelvis på, at der med Power-to-X-anlæg vil være et større behov for brint i fremtiden. 

- Der bliver transporteret nogle gasarter i dag, som har en brandværdi. I fremtiden vil brandværdien og eksplosionsfaren være højere. Det kræver noget andet beredskab for at håndtere det, siger Kim Bjerg Wemmelund. 

Dertil kommer ekstreme vejrfænomener og cyberangreb, som det kommunale beredskab skal håndtere flere af i fremtiden.

Derfor er opfordringen også klar fra Johannes Lundsfryd Jensen, der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening og borgmester i Middelfart Kommune for Socialdemokratiet. 

- Det er, at der kommer materiel ud til fronten, god og ordentlig uddannelse til vores medarbejdere, og at der kommer mulighed for flere øvelser, siger han til TV MIDTVEST. 

Kommunerne må selv betale

Men der er ikke udsigt til flere penge til det kommunale beredskab, selvom der pågår forhandlinger om en ny aftale for det danske beredskab. 

Sådan lyder det i dag fra ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V). 

- Det er en kommunal opgave at prioritere mellem redningsberedskab og mange andre opgaver, siger han til TV MIDTVEST. 

Men det kunne vel også være en ministeropgave at tage ansvaret på sig for at sikre en styrkelse af det samlede beredskab?

- Det er derfor, jeg er optaget af at lave en beredskabsaftale, som sikrer, at vi er mere robuste i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at styrke det statslige beredskab, som yder assistance til de kommunale redningsberedskaber i hele landet, siger Torsten Schack Pedersen. 

- Den grønne omstilling buldrer afsted

Men hvorfor det kun er det statslige beredskab, der har udsigt til flere penge, forstår man ikke hos Kommunernes Landsforening.

- Den statslige styrelse rykker ud i 2 procent af tilfældene, og det kommunale beredskab rykker ud i 98 procent af tilfældene. Så hvis man vil have en reel samlet helhedsplan, tror jeg også, at man skal kigge på det kommunale beredskab, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Samme appel kommer fra beredskabsdirektøren.

- Vi kan ikke vente på det her, fordi det tager tid at etablere, og den grønne omstilling buldrer afsted. Og vi vil gerne levere et trygt og forsvarligt beredskab - også i morgen, siger Kim Bjerg Wemmelund.