Bitter nabokrig i retten: Her er reglerne for, hvordan hækken skal klippes

Klipper naboen hækken for lavt eller slet ikke? Så kan det give nabostridigheder. Her træder hegnslovens retningslinjer i kraft.

Sådan skal du klippe din hæk.
Sådan skal du klippe din hæk.
Foto: Colourbox

Som beskrevet på tvmidtvest.dk behandlede retten i Viborg torsdag en bitter nabostrid, der blandt andet handler om klipning af hæk.

I den anledning støver vi her reglerne af.

En levende hæk består ofte af en række buske, som danner en afgrænsende linje over til naboerne. Uanset om hækken står i skel, og er en fælleshæk, eller den står på egen grund, så er der regler for, hvordan den må se ud. 

Som udgangspunkt skal forholdene omkring en fælleshæk aftales mellem naboerne. Hvis de kan blive enige, må de selv bestemme hækkens højde, så længe der ikke er særlige regler i lokalplaner eller servitutter for området,  men opstår der uenigheder skal man henholde sig til reglerne i hegnsloven, bekendtgørelse af lov om hegn. 

Det siger hegnsloven om en fælleshæk:

  • Ifølge § 18 stk. 3 kan det kræves at hækken en gang om året klippes ned til en højde af max. to meter.
  • Grænser hækken ud til gade, vej, sti eller offentlig plads, hvor andre har ret til at færdes, skal hækken klippes så den ikke er til ulempe for færdslen eller hindrer udsynet for passerende.

Hvis naboer ikke kan blive enig om hækkens, udseende, højde, placering og vedligeholdelse, kan de henvende sig til kommunen. Kommunen kan i sådanne tilfælde sende det lokale hegnssyn ud for at se på sagen og afgøre striden. Hegnssynet er et tvistnævn, som træder ind, når naboer ikke kan blive enige. 

I følge Hegnsloven § 27 skal der i alle kommuner nedsætte et hegnsyn bestående af tre medlemmer. medlemmerne er udpeget af kommunalbestyrelsen.