Derfor er markerne lilla

Måske har du også lagt mærke til de lilla marker i landskabet, men det er der en naturlig forklaring på.

Niels Bendtsen er en blandt flere landmænd, der i år har sået brakmarker med blomster til bier og insekter.
Niels Bendtsen er en blandt flere landmænd, der i år har sået brakmarker med blomster til bier og insekter.
Foto: Privatfoto /Collage Rigmor V. Sams

Lidt uden for Nr. Nissum i det kuperede landskab ned til Limfjorden har Niels Bendtsen udtaget arealer, hvor han har sået en blomsterblanding med otte forskellige blomster. Lige nu er det honningurt, der dominerer med lilla blomster. 

- Jeg er naturmenneske og jæger og i stedet for en traditionel brakmark, hvor man bare lader marken ligge, så vil jeg hellere gøre noget, der gavner insekter og dyreliv, siger Niels Bendtsen, der er deltidslandmand og driver 50 ha i Nr. Nissum ned til Limfjorden.

Honningurt, en toårig plante der tiltrækker både bier og insekter.
Honningurt, en toårig plante der tiltrækker både bier og insekter.

Niels Bendtsen er en af mange landmænd, der i følge Landbrugsstyrelsen har søgt tilskud til bio-ordninger i år. En ordning, hvor landmanden får ekstra tilskud til at så blomsterblandinger, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. 

Niels Bendtsen har for eksempel valgt at tage en mark ud, der støder op til Nr. Nissum by.

- Så slipper jeg for at sprede gylle lige op til byen og borgerne får i stedet nogle blomster at kigge på, siger Niels Bendtsen, som tidligere har haft vildtstriber langs marker og hegn. 

Hos Danmarks største landboforening Fjordland, der dækker Lemvig, Thy og Mors oplever de god interesse for den nye bio-ordning, der giver tilskud til blomstermarker.

-  Vi oplever, at der er mange, der tager positivt imod ordningen. Landmænd der har noget jord, de ikke dyrker særlig godt på, de synes, det er en god ide at lave blomsterbrak, siger Jakob Nikolajsen, der er planterådgiver hos Fjordland.

- Det koster lidt at etablere blomsterbrak i indkøb af frø og bearbejdning af jorden, for blomsterfrøene skal sås i sort jord, så blomsterne ikke skal konkurrere med græsserne, siger Niels Bendtsen, deltidslandmand i Nr. Nissum.

Boghveden blomstrer sammen med honningurt i blomstermarkerne.
Boghveden blomstrer sammen med honningurt i blomstermarkerne.
Foto: Privatfoto/Claus Klok

Der er mange typer blomsterblandinger, men fælles for dem er, at de giver nektar til bier og insekter.

- Jeg har sået en blanding med otte forskellige blomster, blandt andet kløver, lucerne, hør og kællingetand. Lige nu er det honningurt og boghvede, der blomstrer. Senere er det solsikke, som også tjener som vinterføde for fugle, siger Niels Bendtsen, deltidslandmand Nr. Nissum.

Flere har gjort os opmærksom på de mange lilla marker, og det glæder landmanden i Nr. Nissum.

- Vi er i et erhverv, der er presset imagemæssigt, så hvad vi kan gøre af gode ting, der kan forbedre vores image, det er jeg selvfølgelig interesseret i, siger Niels Bendtsen.