Mathilde er flyttet væk, og hun bliver langt fra den eneste

Antallet af unge i alderen 16 til 19 år vil falde frem mod 2045, og nye tal viser, at Skive Kommune bliver hårdt ramt.

21-årige Mathilde Rasmussen er flyttet til Aarhus.
21-årige Mathilde Rasmussen er flyttet til Aarhus.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Hun er egentlig fra Skive, men 21-årige Mathilde Rasmussen har nu adresse i Aarhus.

- Der sker lidt mere i Aarhus,, og det er dejligt at komme et nyt sted hen. Andre unge fra andre byer flytter også til Aarhus, så man kan godt sige, at Aarhus er er ung by, og det er det dejligt at være en del af, fortæller hun, da TV MIDTVEST møder hende foran McDonald's i hjembyen Skive.

Og Mathilde Rasmussen bliver langt fra den eneste, hvis en ny analyse fra SMVdanmark holder stik.

Den viser nemlig, at antallet af unge i alderen 16 til 19 år i flere danske yderkommuner vil falde drastisk frem mod 2045.

Skive Kommune bliver næsthårdest ramt – kommunen står til et fald på 30,1 procent, og det er kun overgået af Fanø Kommune med 33,8 procent.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Svært at knække koden

Ifølge de nye tal skyldes udviklingen, at de unge flytter væk, og dem, der bliver, får for få børn, og det bekymrer byrådsmedlem i Skive Christian Vad Holm (V), der er næstformand i børne- og familieudvalget og formand for byudviklingsudvalget.

- Det er selvfølgelig nogle voldsomme tal, men jeg vidste godt, at det ikke så godt ud. Vores fødselstal er meget lave, men at vi i Skive ligger på en næstsidste plads af alle kommuner, det er jeg overrasket over, siger Christian Vad Holm med henvisning til Fanø Kommune.

Byrådsmedlemmet har svært ved at pege præcist på, hvorfor kommunen på sigt vil miste flere unge sammenlignet med de omkringliggende kommuner, men han har dog bud på, hvordan de kan vende udviklingen.

- Jeg tror, det bliver svært. Men det er jo noget med at sikre nogle gode læringsmiljøer og studiemiljøer, og så er det at fastholde arbejdspladser og tiltrække nye arbejdspladser, forklarer han.

Skal have plan klar

Interesseorganisationen for små og mellemstore virksomheder SMVdanmark har fået lavet analysen, fordi de frygter, hvordan nedgangen i unge mennesker vil påvirke det lokale erhvervsliv, fortæller Kasper Munk Rasmussen, der er Uddannelseschef og ansvarlig for iværksætterpolitik hos SMVdanmark.

Derfor mener chefkonsulenten, at kommunerne skal komme i gang med en plan i god tid, så det ikke bliver for sent at vende udviklingen.

Kasper Munk Rasmussen fortæller også til TV MIDTVEST, at tallene skyldes flere faktorer.

- Dels fordi vi får færre børn i Danmark, så der er et fald på 35.000 unge på landsplan, og så dels fordi det er svært at få unge dertil udefra, forklarer han.

Han peger på, at det kan være en løsning at tilbyde internationale uddannelser, så man kan hente studerende til fra andre lande. Og ikke kun arbejdskraft fra udlandet, når skaden er sket.

Helt modsat Skive spås Silkeborg Kommune at få over 20 procent flere 16 til 19-årige de næste 20 år. Det er den største fremgang af alle landets kommuner, viser tallene.