Det ligner en torpedo, men formålet er alt andet end ødelæggelse

Undervandsdroner bliver et hit til fremtids miljøundersøgelser, spår professor.

0:21

Forskerne på DTU Aqua i Silkeborg har haft svært ved ikke at klappe i deres hænder den sidste tid. 

De har nemlig fået lov at låne noget helt specielt udstyr, der er kommet hele vejen fra USA. 

To undervandsdroner er for første gang udenfor USA's grænser for at teste havmiljøet omkring vindmølleparken Hornsrev 2 udenfor Blåvandshuk.

Det er det amerikanske, non-profit forskningscenter Monterey Bay Aquarium Research Institute, MBARI, der ejer undervandsdronerne og har udviklet dem de sidste ti år. 

- Det er super spændende, det er nogle fantastisk kompetente folk fra MBARI. Vores drøm er, at vi i fremtiden kan være i stand til at operere dronerne selv, siger Einar Eg Nielsen, der er professor på DTU Aqua i Silkeborg. 

Skal undersøge biodiversiteten ved havvindmølleparker

Undervandsdronerne blev sejlet ud fra Hvide Sande Havn, og de skal i omkring ti dage lave miljøundersøgelser i vandet omkring havvindmølleparken.

De batteridrevne droner skal blandt andet undersøge dyrelivet. De er udstyret med et filter, der samler DNA i vandet, som er særdeles effektivt, siger DTU-professoren.

- Man får et billede af al biodiversitet lige fra bakterier til hvaler, siger han. 

Einar Eg Nielsen var med, da undervandsdronerne blev sendt afsted fra Hvide Sande.
Einar Eg Nielsen var med, da undervandsdronerne blev sendt afsted fra Hvide Sande.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Når først dronerne er under vand, kan man ikke længere kommunikere med dem, men dronerne sender selv information hjem via satellit.

Dronerne er programmeret til at holde sig inden for et bestemt område, og Einar Eg Nielsen kan følge med fra sit kontor. Han kan blandet andet se et kort over, hvor de har været, og de prøver, de har taget på et givent sted. 

- Jeg har brugt alt for meget tid på at kigge på kortet. Min kone sagde på et tidspunkt, at jeg hellere måtte kigge på hende end på kortet hele tiden, siger professoren med et grin. 

Fremtidens miljøundersøgelser 

Formålet med det hele er at undersøge dyrelivet både inden- og udenfor vindmølleparken.

- Troen er, at der vil være flere og større fisk inde i vindmøllerparkerne, og måske kan de bruge den som gydeområder - så har vi virkelig en stor glæde af det.

Forskerne fra DTU Aqua ser stort potentiale i undervandsdronerne. 

- At leje en båd kan koste op til flere hundredetusind kroner om dagen. Men når man én gang har købt dem her, så skal man jo bare lade batteriet op, også sejler de selv, siger Einar Eg Nielsen. 

Undervandsdronerne er dog ikke helt billige i sig selv. De koster omkring en million dollars stykket. 

Er der her fremtidens miljøundersøgelser?

- Det tror vi meget på, fordi man kan spare penge og en masse olie, når det ikke er skibe, der skal afsted. De her kan jo faktisk køre på den strøm, som vindmøllerne selv laver, siger DTU-professoren.

Forskerne regner med at have et færdigt resultat af forsøget om et halvt års tid.