Drænrør får chancen igen: Bruges i nyt kystsikringsforsøg
Drænrør som kystbeskyttelse har tidligere ført store diskussioner med sig, men nu har folketingsmedlem fået afsat penge til nyt forsøg med de omdiskuterede rør.
Borgere med huse eller sommerhuse tæt ved kysterne holder vejret, når stormene raser. For hver storm kommer havet tættere og tættere på, og derfor diskuteres det igen og igen, hvordan kysterne kan sikres, så både husejere og Kystdirektoratet er tilfredse.
Nu har et flertal af Folketingets partier besluttet at afsætte 10 millioner til et nyt forsøg med drænrør.
- Vi har jo en løbende opgave med at sikre kysterne for havet, som æder af dem. Det koster både rigtig mange penge økonomisk, men det koster også huse i eksempelvis Nordjylland. Så jeg synes, at det er en god ide, hvis man kunne grave drænrør ned, som kunne holde på sandet, forklarer folketingsmedlem, Dennis Flydtkjær (DF), der er valgt i Ringkøbing.
Det er ham, der har presset på for at få forsøget med drænrør med i en større aftale med flere projekter. Også selvom netop drænrør har været meget omdiskuteret - og endda ført til stridigheder, efter de blev brugt som kystsikring for år tilbage.
- Jeg synes jo, at det vil være oplagt, at man prøver at lave et nyt forsøg med det. Der har været meget uenighed om, om de gamle forsøg virkede. Nogle synes, at de så en gavnlig effekt, hvor kystdirektoratet ikke synes, at det virkede. Jeg synes, at det er en spændende måde gøre det på, siger Dennis Flydtkjær (DF).
Det synes de andre partier i aftalen tilgengæld ikke, men folketingsmedlemmet fik forsøget med alligevel.
- Sådan er politik jo. Man laver nogle kompromiser. De andre har fået nogle ting med, og det her er en af de ting, vi har fået med.
Pengene skal bruges i 2018, og derfor går forsøget efter planen i gang i løbet af i år. Men det vides endnu ikke, hvor forsøget skal udføres.
- Det skal være på to kyststrækninger, der er sammenlignelige. Og så skal der være en, hvor man bruger drænrør, og en hvor man ikke gør. Men de strækninger skal først udpeges, og det er jo ikke politikerne, der gør det, forklarer Flydtkjær (DF).