Efter flere drukneulykker: Sådan tackler du hestehuller

Sommeren har allerede budt på flere livreddende aktioner ved Vestkysten, derfor er det vigtig viden, hvordan man tackler et hestehul, hvis man bader i Vesterhavet.

En af rådene lyder, at man altid skal vælge en strand med livreddere. (Arkivfoto).
En af rådene lyder, at man altid skal vælge en strand med livreddere. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En tysk turist mistede livet under en badetur syd for Hvide Sande og et østjysk par druknede ved Harboøre.

Desuden var en mor og hendes søn fanget i havet ved Vedersø, men de blev reddet i land.

Sidste uges ulykker får TrygFondens Kystlivreddere til at gentage sine baderåd. Det er nemlig afgørende, at man kender til dem, når man bader i Vesterhavet.

I en pressemeddelelse skriver TrygFonden, at stærk strøm og revlehuller – også kaldet hestehuller – har gjort det farligt at bade ved vestkysten de seneste dage, men de er nødvendigvis ikke farlige, hvis man ved, hvordan man håndterer dem.

- Bliver man fanget i et revlehul og begynder at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv dygtige og erfarne svømmere kan drukne i udmattelse, hvis de går i panik og forsøger at kæmpe imod strømmen, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden i meddelelsen og tilføjer:

- I et revlehul vil man blive trukket ud, men ikke ned under vandet. Så man skal bevare roen, lade sig føre ud med strømmen, til den er mindre stærk, og så svømme til siden langs stranden.

Kystlivredningschefen anbefaler også altid, at badegæster vælger en strand med livreddere.

Udlejningsselskab gør meget for at informere om havet

Hos Esmark Feriehusudlejning i Søndervig oplyser de deres gæster om badeforholdene i Vesterhavet.

- På vores hjemmeside skriver vi på både dansk og tysk om, hvordan man skal forholde sig til Vesterhavet. En uge før gæsternes ophold modtager de også en mail med info om Vesterhavet og badereglerne, fortæller feriehusudlejer ved Esmark i Søndervig Erland Nørgaard og tilføjer:

- Når gæsterne kommer, får de også et omslag med, hvor der er en infoguide fra TrygFonden, og så har vi brochurer på vores kontorer.

Der har været syv livreddende aktioner på landsplan i sidste uge, hvoraf fire af dem var på vestkysten.

Ifølge TrygFonden er det vigtigt, at man ikke kæmper imod strømmen, men at man prøver at bevare roen og lader sig flyde ud med strømmen.
Ifølge TrygFonden er det vigtigt, at man ikke kæmper imod strømmen, men at man prøver at bevare roen og lader sig flyde ud med strømmen.
Foto: TrygFonden