Et år senere: Fem økologiske ildsjæle gør status

Vi har fulgt fem små fødevareproducenter i et år, hvor de har arbejdet på at få drømme og virkelighed til at mødes.

I et år har TV MIDTVEST fulgt fem iværksættere, som på hver deres måde arbejder med lokale fødevarer.
I et år har TV MIDTVEST fulgt fem iværksættere, som på hver deres måde arbejder med lokale fødevarer.
Foto: TV MIDTVEST

Gert-Jan Jonker bruger i højsæsonen 50 timer om ugen på sine grønsager - vel at mærke ved siden af sit fuldtidsjob.

- Hver dag efter arbejde og alle weekender tager jeg ud for at luge, høste eller vande mine grønsager, fortæller han.

Han er en af de fem iværksættere, som TV MIDTVEST har fulgt gennem det seneste år. Alle brænder de for at producere lokale fødevarer, men på hver deres måde.

Forskellige veje ind i økologien

Gert-Jan Jonker har startet Hedens Grøntsager og drømmer om i fremtiden at leve af at dyrke økologiske grønsager. Lasse Fuglsang er vild med bier, og han har startet Fuglsangs biavl med 50 bistader. I højsæsonen bruger han 34 timer på at tage rundt og se til hans bier, hente honning, slynge og tappe honning på glas. Lotte og Kristian Pilgaard har økologiske kyllinger, ænder og køer som skal passe ved siden af tre børn og to fuldtidsjobs. Hver morgen og hver eftermiddag  tager de børnene med ud for at passe dyrene, og det bliver hurtigt til 20 ekstra timer om ugen for dem begge to.

27:52
I et helt år har vi fulgt fem unge fødevarer producenter og deres indsats for at producere lokale fødevarer. For første gang møder de nu hinanden, og i denne julespecial er der fokus på julemad.

- Hvis der er noget, du drømmer om, så gør det - vi har kun det ene liv, siger Trine Sund Kammersgaard, der for to år siden startede virksomheden Trynen I Jorden.

Hun sagde sit fast job op som svinekonsulent og arbejder nu fuldtids med sine økologiske grise. Sidste vinter havde hun store problemer med alt for meget mudder på marken, og det betød over 60 arbejdstimer på marken. Nu har hun reduceret antallet af grise, og er godt i gang med at flytte grisene på mere tørre arealer. Arbejdsugen er kommet ned på 30 timer - med plads til mand og børn.

Fælles for alle fem er, at de brænder for det, de arbejder med.

- Jeg kan godt sidde på mit arbejde som konsulent og tænke, at det kunne være dejligt at komme ud og sætte hegn til køerne, siger Kristian Pilgaard.

I et helt år har vi hos TV MIDTVEST fulgt de fem fødevareproducenter i tv-serien Tilbage Til Rødderne. Her ved slutningen af året mødes de alle fem for at drøfte udfordringer og erfaringer og ikke mindst dele glæden ved at arbejde med naturen.

Du kan se, hvordan det er gået de fem fødevareproducenter lige her:

28:05
I Tilbage Til Rødderne følger vi fem iværksættere, som har det til fælles, at de alle er økologer og har kastet sig over niche-fødevareproduktion. Her er et tilbageblik på året der gik hos de fem ildsjæle.