Falsk læge snørede Elif - og tusindvis af andre: Sådan blev hun afsløret

Det var først, da den rigtige læge blev gjort opmærksom på identitetstyveriet, at den falske læge - med samme navn - blev opdaget og indrømmede sin løgn.

Elif Bayram stiftede den Facebook-gruppe, hvor den falske læge rådgav brugerne. Det var også Elif Bayram, der konfronterede kvinden, da det viste sig, at hun havde snydt.
Elif Bayram stiftede den Facebook-gruppe, hvor den falske læge rådgav brugerne. Det var også Elif Bayram, der konfronterede kvinden, da det viste sig, at hun havde snydt.
Foto: Privatfoto / Grafik: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

- Det er jo 13 måneder, at vi har haft en form for relation online, og det har bare været løgn. Og det bliver man bare chokeret over at finde ud af.

Sådan lyder det fra Elif Bayram godt tre et halvt år efter, hun fandt ud af, at hun var blevet ført bag lyset af en nu 34-årig kvinde, som er sigtet for at have udgivet sig for at være læge, og som fredag forventes at tilstå sine lovovertrædelser i retten.

Elif Bayram har selv været læge i ni år og er i øjeblikket i gang med en ph.d. på Gentofte Hospital. Hun startede Facebook-gruppen ”Spørg en læge om coronavirus” i marts 2020, efter hun selv blev stillet en masse spørgsmål til virussen af venner og familie.

- Jeg tænkte, hvor ville det være fedt, hvis dem, der ikke lige kender en læge, kunne få svar på deres spørgsmål. Det fungerede virkelig, virkelig godt og skabte ro, og det fjernede meget af den misinformation, der også bredte sig, siger Elif Bayram til TV MIDTVEST.

Hurtigt meldte flere og flere læger sig under fanerne for at hjælpe med at svare på spørgsmål fra brugerne. Efterhånden fik gruppen knap 60.000 medlemmer, og cirka 200 læger blev tilknyttet gruppen hen ad vejen.

En dag fik Elif Bayram en besked fra en kvinde, som påstod, at hun var læge på Regionshospitalet Viborg, og som rigtig gerne ville hjælpe til. Og fordi der findes en læge med et navn stort set magen til den falske læges, fattede Elif Bayram ikke mistanke, da kvinden oplyste vedkommendes autorisations-id.

- Hun sagde blandt andet, at hun havde taget sin uddannelse i Grækenland. I processen blev hun bedt om flere oplysninger, men der var jo ingen alarmklokker, der ringede, fordi det passede med det, vi kunne finde om den rigtige læge, siger Elif Bayram.

Hurtigt blev kvinden en af de mest aktive frivillige læger til at svare på spørgsmål i Facebook-gruppen. Og hun var vellidt, siger Elif Bayram. Og svarene var ikke faktuelt forkerte.

- Vi læste hinandens svar løbende, og hun var klart den læge, hvor der var mest behov for nuancering. Det var ikke misvisende eller forkert, men der var nogle ting, der skulle nuanceres. Men jeg tænkte, at det måske var hendes uddannelse fra Grækenland, der gjorde, at hun var lidt mere firkantet.

Efter Elif Bayram fandt ud af, at kvinden havde snydt, blev der indført strengere regler for, hvordan de frivillige læger i gruppen skulle dokumentere deres autorisation.

Opslag fra Facebook-gruppen "Spørg en læge om coronavirus". Opslaget fik 3,6 tusind reaktioner og 365 kommentarer.
Opslag fra Facebook-gruppen "Spørg en læge om coronavirus". Opslaget fik 3,6 tusind reaktioner og 365 kommentarer.

Udskrev medicin til sig selv 250 gange

Kvinden, som kommer fra en mindre by mellem Herning og Viborg, er sigtet i to forhold. Dels for - fra april 2020 til maj 2021 - at have misbrugt en anden kvindelig læges autorisations-id og brugt det til at få adgang til Facebook-gruppen ”Spørg en læge om coronavirus”. Her har kvinden besvaret mere end 1000 spørgsmål om coronavirus, mens hun udgav sig for at være læge.

Under samme falske identitet medvirkede kvinden i et radiointerview på P4 Midt & Vest, hvor hun udtalte sig om Facebook-gruppen.

Derudover mener anklagemyndigheden, at kvinden har misbrugt en mandlig læges autorisations-id og NemID til at ordinere Ketogan, som er et stærkt morfin-præparat, til sig selv - 250 gange fra december 2019 til august 2021.

Hun har ordineret mellem én og fem pakker med 10 piller i hver pr. gang. Ofte kun med enkelte dages mellemrum ifølge listen i anklageskriftet.

Indrømmede løgn i sms

På et tidspunkt sendte Elif Bayram gaver ud til de frivillige læger i Facebook-gruppen som tak for deres indsats. Da pakken til den falske læge var på vej, var det kvindens navnesøster – altså den rigtige læge - der fik en besked fra GLS.

- Så skriver hun (den rigtige læge, red.) til mig, at hun syntes, det var mærkeligt, siger Elif Bayram.

Efterhånden fandt de to kvinder frem til, hvad der måtte være gået galt, så Elif Bayram skrev til den falske læge med sin undren.

- Om aftenen sendte hun så en sms, hvor hun indrømmede, at hun ikke var læge.

- Jeg tænkte bare: ”Hvordan kan jeg have misset det?”. Jeg var bare i ’disbelief’. Og jeg kunne ikke tro det. Jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at tro på det. Og det føles jo som et svigt, siger Elif Bayram.

Elif Bayram siger, at kvinden havde delt meget ud om sig selv og blandt andet havde delt billeder af sig selv i lægetøj, og at flere af de ansvarlige i Facebook-gruppen også havde været hjemme ved kvinden.

Efter de fandt ud af, at kvinden havde løjet om sin identitet, kontaktede Elif Bayram og den rigtige læge politiet, som siden altså har rejst sigtelse mod kvinden.

Ifølge DR var kvinden, der udgav sig for at være læge, i virkeligheden ansat som ufaglært sygeplejevikar på Regionshospitalet i Viborg dengang. I den forbindelse har hun dokumenteret for Region Midtjyllands vikarbureau, at hun var sygeplejerskestuderende, skrev DR dengang.

Lægeforening håber på praksisændring

Lægeforeningens formand Camilla Rathcke kalder sagen "rigtig ubehagelig" - både for den læge, der er blevet udsat for en form for identitetstyveri. Men også for patienterne.

- Der kunne jo have været tale om en situation, hvor vedkommende havde ordineret medicin til andre, og det er jo ekstremt usikkert. Patienter skal jo kunne regne med, at de læger, de møder, er uddannede og autoriserede, siger Lægeforeningsformanden.

Camilla Rathcke siger også, at de i branchen er 'meget tilhængere' af, at læger og andet sundhedspersonale har et autorisations-id, og at man skal kunne fremvise sådan et. Men foreningen håber på, at en sag som denne kunne give anledning til, at man ændrede på ordningen.

- Vi mener ikke, det er hensigtsmæssigt, at alle borgere kan gå ind og se, hvad vores individuelle nummer er, det får de alligevel ikke noget ud af. Vi mener, numrene skal være tilgængelige for andre myndigheder, arbejdspladser og relevante institutioner. Og så skal almene borgere blot kunne tjekke, om en given læge har en autorisation eller ej, siger Camilla Rathcke.

Den 34-årige sigtede kvinde skal møde i retten i Viborg fredag klokken 13. Sagen er rejst som tilståelsessag, hvilket også vil sige, at der ikke er rejst tiltale, og derfor er der sat bare to timer af til den.