Farvel: Afklaret landbrugsboss vil hjem til gården

I otte år har Martin Merrild været formand for Landbrug & Fødevarer. Fra i dag er det slut. Gårdejeren fra Hjerm ved Struer lader sig frivilligt pensionere fra dansk landbrugs mest magtfulde post. På organisationens delegeretmøde i Herning vælges hans efterfølger. Corona-virus forhindrer den afgående formand i selv at være til stede.

Det Martin Merrild glæder sig mest til ved ikke længere at skulle være formand for Landbrug & Fødevarer, er at kunne få tid til igen at være fuldtidslandmand.
Det Martin Merrild glæder sig mest til ved ikke længere at skulle være formand for Landbrug & Fødevarer, er at kunne få tid til igen at være fuldtidslandmand.
Foto: Privatfoto

- Pension. Det er da et grimt ord, siger Martin Merrild og smiler.

Den 65-årige gårdejer fra Hjerm har det svært med at se sig selv som pensionist. Men ved også godt, at nu er det nu. Tiden er kommet, hvor Martin Merrild skal stoppe som formand for Landbrug & Fødevarer. Ikke fordi han har lyst. Men fordi han ikke vil risikere at havne i en situation, hvor lysten pludselig er væk.

- Som jeg har sagt til min bestyrelse, tænk, hvis jeg kom dertil, at jeg ikke syntes, det var sliddet værd, forklarer Martin Merrild:

- Det har været min ledetråd i beslutningen om at stoppe, at så vigtig en opgave, som den jeg nu har bestridt i otte år, den skal man stoppe med, mens man stadigvæk har lyst til at fortsætte.

Glæder sig til at komme hjem

TV MIDTVEST møder Martin Merrild, ikke på de bonede gulve i dansk landbrugs hovedkvarter på Axelborg i København, men på hjemmebanen - i laden og i marken. Rutineret tumler han den tonstunge røde Massey Fergusson med tipvogn. At køre traktor, understreger han, er ikke noget man glemmer. Hovedpersonen har ønsket, at afskedsinterviewet skulle laves her. På gården Feldborg i Kvium ved Hjerm, hvor der er produktion af kyllinger og mink, samt 140 hektar landbrugsjord med udsigt over Limfjorden.

Det er det, Martin Merrild glæder sig til nu at kunne hellige sig hundrede procent.

Martin Merrild måtte bruge tre forsøg på at nå dansk landbrugs øverste post. I november 2012 lykkedes det i Herning Kongrescenter.
Martin Merrild måtte bruge tre forsøg på at nå dansk landbrugs øverste post. I november 2012 lykkedes det i Herning Kongrescenter.
Foto: TV MIDTVEST

Den afgående formand har nydt siden 2012 at stå i spidsen for Landbrug & Fødevarer, men lægger ikke skjul på, at dobbeltlivet har været anstrengende. Det har været en udfordring både at skulle være gårdejer i Nordvestjylland samt dansk landbrugs førstemand med kontor i hovedstaden.

- Der har været tidspunkter, hvor jeg har haft den fornemmelse, at det ville være rart, hvis ugen snart var gået og det kunne blive weekend, så jeg kunne få fuldstændig lukket af i nogle timer, fortæller Martin Merrild:

- Jeg har jo levet et liv, hvor jeg aldrig nogensinde har kunnet kaste mig ind i en opgave sammen med medarbejderne herhjemme, fordi jeg hele tiden blev forstyrret.

Ikke desto mindre har han insisteret på at ville både og. Landbrug & Fødevarer er bøndernes organisation - med en bonde for bordenden i bestyrelseslokalet. For Martin Merrild har den fysiske kontakt til erhvervet været alt afgørende. Vigtigheden i at finde tid til også at sidde i sin egen traktor har været enorm.

- Det er fuldstændig fundamentalt. Vores organisation overlever ikke, hvis landmændene ikke kan se sig selv i ledelsen, understreger Merrild:

- Det er vigtigt aldrig nogensinde at glemme, hvordan hverdagen er som landmand.

Har rystet på hånden

Det er en meget, meget stor butik Martin Merrild siden 2012 har stået i spidsen for.

Som formand for Landbrug & Fødevarer har han været nummer et i en erhvervsorganisation, der repræsenterer både danske landmænd samt fødevare- og agroindustrien.

Organisationen dækker en stor del af den såkaldte fødevareklynge, der med en eksport på mere end 166 milliarder kroner om året og 186.000 direkte og indirekte ansatte, er et af Danmarks allervigtige erhverv.

Har du aldrig rystet på hånden?

- Jo da. Det gør jeg da hele tiden. Fordi det er en stor organisation. Det er store beslutninger. Og mange gange har de beslutninger, der tages, betydning for rigtig mange mennesker. Ja mange gange for et helt erhverv. Så selvfølgelig er det et ansvar der tynger, siger den afgående formand.

65-årige Martin Merrild med ryggen til en fåreflok på gården Feldborg i Kvium ved Hjerm. Her har han drevet landbrug siden 1982.
65-årige Martin Merrild med ryggen til en fåreflok på gården Feldborg i Kvium ved Hjerm. Her har han drevet landbrug siden 1982.
Foto: Privatfoto

Lærte landmandslivet som ung

Martin Merrild er fortællingen om landmanden og gårdejeren, der har haft evnen og viljen til at søge indflydelsen.

På fødegåden ved Vildbjerg fik han landmandslivet og også landbrugspolitikken ind med modermælken. Martin Merrilds far sad i bestyrelsen på det lokale mejeri. Som 16-årig blev sønnen taget med til møder i landboforeningen.

I 1982 var Martin Merrild selv blevet uddannet landmand og havde sammen med sin hustru købt gården ved Hjerm. Hurtigt blev han aktiv i Struer Landboforening, Ringkjøbing Amts Landboforeninger og senere også i Dansk Erhvervsfjerkræ og Fjerkrærådet. Alle steder endte han med at blive formand.

Du har søgt indflydelsen, men har du også søgt magten?

- Det tænker jeg, at der er nogen, der synes. Og jeg kan jo bare konstatere, at jeg er kommet til at sidde for bordenden mange steder. Og det kan der laves mange analyser af, hvordan det er gået til. Men når jeg er engageret i noget, så vil jeg også gerne gøre mig gældende, reflekterer Martin Merrild.

Landbrugets mange udfordringer

Helt til tops i dansk landbrug nåede han efter tre forsøg. Martin Merrild missede chancen i 1995 og 2011. Men i november 2012 var den hjemme, da han i Herning Kongrescenter fik medlemmernes opbakning, og blev formand for Landbrug & Fødevarer.

I selvsamme kongrescenter vælges i eftermiddag Martin Merrilds efterfølger. Selv stempler han ud. Rettidig omhu kalder han selv beslutningen. Men med til historien hører også, at Merrild, som dansk landbrugs kaptajn, forlader broen på skibet i en tid, hvor udfordringerne i erhvervet er store.

Den politiske dagsorden er fyldt med krav om grøn omstilling, hvor især landbruget kommer til at skulle holde for. Lånevilkår gør, at det som ung landmand er svært at etablere sig som gårdejer. Hvad kan bønderne forvente af konsekvenser, når Storbritannien får brudt med EU? Og hvad med corona-pandemien, hvor for eksempel danske minkavlere i øjeblikket lider voldsomme tab?

Martin Merrild erkender, at der bliver nok at se til for efterfølgeren. Men han synes ikke selv, han løber af pladsen - og har grundlæggende ikke følelsen af, at det er godt, det nu er slut.

Martin Merrild har været en tydelig stemme i dansk landbrug i mere end 30 år. Her som formand for landmændene i Ringkøbing Amt ved en demonstration i København i 1993.
Martin Merrild har været en tydelig stemme i dansk landbrug i mere end 30 år. Her som formand for landmændene i Ringkøbing Amt ved en demonstration i København i 1993.
Foto: TV MIDTVEST

- Altså nogen gange kan man godt have tanken. Men totalt set vil jeg rigtig gerne være med til at være en del af udviklingen af hele vores fødevaresektor, siger Martin Merrild:

- Lige nu sidder vi med en corona-situation, og der kan man da godt få det sådan, at 'hold da op, det bliver rart at ryste hovedet lidt', men jeg har en fuldstændig tro på, at vi er rigtig godt klædt på til at klare de næste fem og 10 og 20 og 25 år.

Martin Merrilds afløser på formandsposten for Landbrug & Fødevarer bliver 40-årige Søren Søndergaard, der er svineproducent fra Randbøl mellem Billund og Vejle.

Den afgående formand vil ikke være fysisk til sted ved dagens delegeretmøde i Herning. Martin Merrild er pelsdyravler. Han er blevet smittet med corona-virus, dog uden at have symptomer. Han har 13.000 mink, som også er syge. Derfor har det ikke været muligt for ham at møde op i Herning og få sagt ordentligt farvel.

- Det er en træls situation. Delegeretmødet er for mig et af årets højdepunkter. Og især i år, hvor jeg går af som formand for Landbrug & Fødevarer. Så det er jeg både ærgerlig over og ked af, understreger Martin Merrild.

26:04
Martin Merrild har været aktiv og en tydelig stemme i dansk landbrug siden 1987. I 2012 blev han formand for Landbrug & Fødevarer og dermed branchens førstemand. Nu det slut. I november 2020 går han på pension.